Istraživanje osam srpskih naučnika i akademika: Izgradnja rudnika litijuma i bora u dolini Jadra degradirala bi životne aktivnosti oko 20.000 žitelja 1Foto: Shutterstock/ssi77

Izgradnja rudnika litijuma i bora i pogona za njihovu preradu u dolini Jadra uništila bi ili degradirala životne aktivnosti oko 20.000 žitelja tog kraja, navodi se u nedavnom istraživanju osam srpskih naučnika i akademika, koje prenosi naučni žurnal Sajentifik riports (Sientific reports).

U tom naučnom radu ističe se da rudarska kompanija Rio Tinto planira da otvori rudnik i postrojenja za preradu usred regiona sa plodnim zemljištem, koje je okruženo naseljima ispod čije površine se nalazi najveće nalazište pitke vode u Zapadnoj Srbiji.

Srpski naučnici, od kojih neki rade na beogradskom, a neki na američkim univerzitetima, naglašavaju da bi u slučaju izgradnje rudnika otpadni material sa štetnim hemikalijama bio odlagan na području između dve reke koje se izlivaju i redovno plave ovo područje svakih nekoliko godina.

Uz naznaku da bi rudnik litijuma u Srbiji bio prvi takve vrste u svetu, lociran na plodnom i naseljenom području, tvrdi se da bi eksploatacija prouzrokovala veliku štetu, jer podrazumeva upotrebu koncentrisanih mineralnih kiselina, a pre svega koncentrisane sumporne kiseline.

Enormne količine vode morale bi da se upotrebe za proizvodnju litijum karbonata, a kao rezultat tog procesa dobile bi se ogromne količine zagađene vode koja bi predstavljala permanentnu opasnost od zagađenja i površinskog zemljišta i podzemnih voda.

Istraživanje su potpisali Dragana Đorđević, Jovan M. Tadić, Branimir Grgur, Ratko Ristić, Sanja Sakan, Jelena Brezjanović, akademik Bogdan Šolaja i nedavno preminuli akademik Vladimir Stevanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari