Novobečejci aktivno rade na popularizaciji Slanog Kopova, prirodnog rezervata o kome formiraju baze podataka vezane za živi svet.

Trenutno se radi istraživanje ritskog krečnjaka na prostorima severne Bačke, objašnjava Milan Knežev, rukovodilac projekta „Otkrivanje zaboravljenog kulturnog i prirodnog nasleđa u Mađarsko-srpskom pograničnom regionu“. Pored navedenog radi se i hidrobiološko istraživanje na Slanom Kopovu i istraživanje turističkih proizvoda, koji su vezani za ovaj specijalni rezervat.

– U okviru IPA projekta, mi idemo po planiranoj dinamici, ali imali smo na početku projekta kašnjenje od dva meseca zbog promene partnera. Prvi partner je trebalo da bude Lovačko udruženje Novi Bečej, ali su oni odustali i tako je lokalna samouprava Novi Bečej preuzela da bude partner u ovom projektu. Zbog tog kašnjenja mi sada imamo određenih problema oko samog roka završetka ovog projekta – kaže Milan Knežev.

Proteklog vikenda u poseti opštini Novi Bečej boravili su predstavnici lokalne uprave Čoljošpaloš i Nacionalnog parka Kiškunšag, kako bi prezentovali realizovane projektne aktivnosti i dogovorili se o budućim planovima. Furuš Janoš, predsednik lokalne uprave Čoljošpaloš, smatra da dobri susedi mogu da stvaraju zajedničku budućnost.

– Lokalna uprava Čoljošpaloš je bila prva koja se odlučila da se uključi u ovaj IPA projekat prekogranične saradnje. Jednog partnera smo našli u Mađarskoj, reč je o Nacionalnom parku Kiškunšag sa sedištem u Kečkemetu, i zajedno sa njima smo zatim birali partnera iz Srbije, i tako smo našli opštinu Novi Bečej – objašnjava Janoš Furuš.

Predviđeni rok završetka projekta je 30. decembar, do kada Novobečejci treba da završe predviđene projektne aktivnost. Problem im predstavlja manjak vremena za uređenje monografije o Slanom Kopovu, koja bi bila kapitalno izdanje prirodne baštine ovog dela Vojvodine. Slano Kopovo je jedan od najvažnijih slanih močvarnih staništa važnih za očuvanje halofita koje su u iščezavanju u Panonskoj niziji i obezbeđuju opstanak za više od 30.000 jedinki pataka, gusaka, ždralova i šljukarica u periodu reprodukcije ili migracije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari