Istraživanje: Skoro četvrtina mladih u Srbiji se suočava sa depresijom i anksioznošću 1Foto: Pixabay/Fotorech

Skoro četvrtina mladih u Srbiji suočila se sa depresijom i anksioznošću, a polovina se obraća stručnom licu za neki vid psihološke podrške, pokazalo je nacionalno istraživanje o životnim i zdravstvenim navikama dvadesetogodišnjaka koje je sprovela platforma „Zdravo dvadesete“ kompanije Galenika.

Kao periode intenzivne anksioznosti mladi su naveli situacije kada treba da donesu važne životne odluke, poput upisa na fakultete a kao još jedan od psiholoških problema iscrpljenost i probleme sa koncentracijom, pogotovo za vreme ispitnih rokova, koje uglavnom rešavaju konzumacijom kafe ili energetskih pića.

Istraživanje je pokazalo da četvrtina mladih smatra da vodi računa o svom zdravlju, dok je skoro duplo više njih navelo da se trudi da svoje navike poboljša.

Većina ispitanika je u prethodnih godinu dana promenila životne navike – u tom smislu ispitanici ističu da se više kreću, da više vode računa o ishrani, da se češće bave sportom ili fizičkom aktivnošću kao i da manje konzumiraju alkohol.

Istraživanje o životnim navikama dvadesetogodišnjaka sprovedeno je od januara do februara na uzorku od 600 ispitanika iz čitave Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari