Istražna bušenja moraju da se stave pod kontrolu 1

Termomineralni izvori u Sokobanji, čija voda pomaže u otklanjanju velikog broja različitih zdravstvenih tegoba, našli su se na meti nesavesnih pojedinaca koji nekontrolisanim istraživanjima i bušenjem podzemlja ugrožavaju izvorišta lekovite vode.

U Opštini Sokobanja odlučni su da takvom ponašanju stanu na put i sačuvaju termomineralne izvore, jer mesto bez lekovitih voda neće biti banja, već obična palanka, kaže predsednik lokalnog parlamenta Dragoljub Jevtić.

– Na teritoriji opštine uočena je povećana zainteresovanost investitora za dobijanje dozvola Ministarstva rudarstva i energetike i za izvođenje istražnih radnji odnosno istražnih bušotina za dobijanje termalnih voda. Kako se u Sokobanji ne radi samo o termalnim vodama, već o lekovitim termomineralnim vodama, koje u sebi pored mineralnog sastava sadrže i gas radon u tragovima koji pozitivno utiče na zdravlje ljudi, to postoji opravdana zabrinutost građana Sokobanje i rukovodstva lokalne samouprave da nekontrolisana istraživanja mogu drastično da ugroze podzemna izvorišta lekovite vode i njenog trajnog gubitka, kaže za Danas Dragoljub Jevtić, podsećajući da je prošle godine na lokalitetu „Limun banje“ resorno ministarstvo izdalo dozvolu preduzeću „Voda Sinđelić“ D.O.O – RUC „Ždrelo“ da može da vrši istražne bušotine i istražne radnje i da je neodgovornim ponašanjem svih učesnika u lancu došlo do havarije tokom bušenja.

Kao posledica toga naselje Carina je u jednom trenutku bilo prekriveno vodenom parom, a termalna kupatila „Park“ i „Banjica“ su presušila. Po prekidu radova, voda se vratila u ova kupatila, ali ne u obliku u kome je do tada bila, priča Jevtić.

Inače, kupatilo „Park“ bilo je poznato još u rimskom periodu i radilo je kao rimske terme na čijim su temeljima Turci izgradili amam, koji u nepromenjenom obliku funkcioniše i danas. Ovo kupatilo je kao takvo jedino autentično i aktivno na celom Balkanskom poluostrvu, navodi predsednik SO Sokobanja, ističući da je zadatak lokalne samouprave da pokrene inicijativu za zaštitu banjskih lekovitih termomineralnih izvora i lekovitog faktora.

– Moram da navedem da je Skupština opštine prenela pravo upravljanja i eksploataciona prava nad izvorištem „Limun banja“ Direkciji za urbanizam, i da je od Ministarstva za to dobila overen elaborat i dozvolu za eksploataciono polje i eksploataciona prava. Na osnovu tog rešenja određeno je polje neposredne zaštite i zona uže zaštite. Ni u jednoj od ovih zona nisu dozvoljena nova istražna bušenja. Ovakvim radnjama je neko od učesnika prekršio osnovne zakonske odredbe. SO Sokobanja i javno pravobranilaštvo će od nadležnog ministarstva zatražiti sve relevantne podatke u skladu sa informacijama od javnog značaja, kako bi utvrdilo na koji način je došlo do izdavanja navedenih dozvola za istražne bušotine. Konsultovanjem stručnih hidrogeoloških službi saznali smo da je hidrološki moguće saniranje bušotine i sprečavanje uočenih problema sa gubitkom vode u banjskim kupatilima, kaže Jevtić.

Nedavno je na inicijativu lokalne samouprave organizovana javna rasprava na temu „Termomineralne vode i lekoviti faktori u Sokobanji“ u kojoj su učestvovali brojni stručnjaci sa niškog Prirodno-matematičkog fakulteta, inženjeri hidrogeologije, geologije, rudarstva, geodezije, pravnici, advokati, inženjeri zaštite životne sredine, direktor Specijalne bolnice Sokobanja, specijalisti klimatobalneologije, stručnjaci za prostorno planiranje kao i rukovodstvo opštine na čelu sa predsednikom opštine, pomoćnicima i javni pravobranilac. Ovom su prilikom uočeni i evidentirani problemi i predloženo je da opštinska skupština formira komisiju čiji je zadatak briga i kontrola termomineralnih izvora, lekovitog faktora i njihova eksploatacija u skladu sa zakonima o banjama, rudarsko geološkim istraživanjima, zakonima o zaštiti životne sredine, zaštiti voda i drugim pozitivnim zakonima.

– Ova komisija biće formirana na prvoj narednoj redovnoj sednici Skupštine i to će biti prvi korak ka rešavanju ovih problema. Cilj lokalne samouprave jeste poštovanje zakona i stvaranje potrebnih preduslova svim zainteresovanim pojedincima – investitorima da pod jednakim uslovima koriste i eksploatišu lekovite faktore u Sokobanji, ističe predsednik SO Sokobanja Dragoljub Jevtić.

Projekat se organizuje uz pomoć sredstava iz budžeta Opštine Sokobanja

Dogodine veliki jubilej

Iduće godine navršava se 180 godina od dolaska prvog gosta sa vaučerom na lečenje u Sokobanju. Već poodavno se u Sokobanju ne dolazi samo radi otklanjanja zdravstvenih tegoba kupanjem u čudotvornoj sokobanjskoj vodi. Jer osim što leče, ovi izvori okrepljuju dušu i telo, podmlađuju, relaksiraju, i opuštaju, doprinoseći očuvanju vitalnosti i dobrog raspoloženja. Zbog današnjih i budućih banjskih gostiju, ali i budućnosti Sokobanje o termomineralnim izvorima treba da se brine na adekvatan način.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari