Bez Rusije Evropa neće biti u mogućnosti da neutralizuje pretnju koju za evropsku bezbednost predstavljaju islamski militanti na Maliju, u Pakistanu i Libiji, smatra italijanski ministar spoljnih poslova Paolo Đentiloni. On takođe misli da je EU previše usredsređena na krizu u Ukrajini i da ignoriše druge, jednako važne tekuće probleme, prenosi Sputnjik.


Italijanski ministar spoljnih poslova upozorava da uvođenje međunarodnih mirovnih snaga u jugoistočnu Ukrajinu neće doprineti mirnom rešenju konflikta, i poziva na „delimično uklanjanje sankcija“ uvedenih protiv Rusije. Italija je snažno pogođena zabranom izvoza hrane i drugih dobara u Rusiju, što je bio ruski odgovor na slične sankcije koje je protiv nje uvela Evropska unija. Zato je Paolo Đentiloni savetovao premijera Matea Rencija da ponovo uspostavi partnerske odnose sa Moskvom.

Prethodno su na poziv koji je Mateo Renci uputio Vladimiru Putinu da zvanično poseti Italiju iz Brisela i Vašingtona gledali sa neodobravanjem, navodi nemačka štampa, prenosi Sputnjik.

Grčka je obavestila lidere Evropske unije da više ne podržava sankcije protiv Rusije, rekao je premijer Aleksis Cipras u intervjuu za agenciju Tass. Cipras je pozvao predsednika Evropskog saveta Donalda Tuska i visoku predstavnicu EU za spoljnu politiku Federiku Mogerini da pre donošenja zajedničkih odluka zatraže mišljenje grčke vlade, navodi ruska agencija.

On je objasnio da je Grčka pretrpela štetu zbog zabrane uvoza hrane koju je uveo predsednik Vladimir Putin kao kontrameru embargu Evropske unije Rusiji. „Pozvao sam njega (Tuska) i Mogerinijevu i rekao im: 'Ne uzimajte stav Grčke zdravo za gotovo, situacija se promenila i Grčka ima novu vladu'. Ne slažemo se sa sankcijama. Ja ih vidim kao put u bespuće“, rekao je Cipras.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari