Lideri zemalja članica Grupe-8 počeli su juče trodnevni samit u italijanskom gradiću Lakvili, koji je u aprilu pogodio jak zemljotres. Mere bezbednosti podignute su na najviši nivo, dok je do sada uhapšeno na desetine maskiranih demonstranata, ali i aktivista pokreta Grinpis koji su blokirali puteve, palili gume i objekte koji su im se našli pri ruci.


U Nacrtu rezolucije usvojenog prvog dana samita u Lakvili, lideri G-8 su naglasili potrebu da vlade i dalje treba da stimulišu svoje ekonomije, dok su u isto vreme podeljeni povodom toga kako koordinisati pojedinačne izlazne strategije. Lideri su naglasili da ekonomska situacija „ostaje neizvesna“ i obećali da će preduzeti sve neophodne korake da globalnu ekonomiju vrate na pravi kolosek.

Lideri SAD, Britanije, Nemačke, Italije, Francuske, Kanade, Japana, Rusije kao i predstavnici EU nastoje da postignu širi konsenzus o načinima za pospešivanje stanja u svetskoj ekonomiji, borbi protiv klimatskih promena i rešenju bezbednosnih pretnji od Irana do Severne Koreje. Samitu prisustvuju i lideri zemalja sa ekonomijama u usponu – Brazil, Indija, Meksiko i Južna Afrika, dok je kineski predsednik Hu Đintao juče ujutru napustio samit zbog etničkih nereda u svojoj zemlji.

Italija, domaćin samita, promoviše regulative koje bi sprečile buduće ekonomske krize zasnovane na okviru koji je izneo ministar finansija te zemlje na prošlomesečnom samitu G-8 u Trstu. Ukupno 12 principa imaju za cilj da kreiraju „jaku, poštenu i čistu ekonomiju“ uz borbu protiv izbegavanja protekcionizma, plaćanja taksi, korupcije i pranja novca. Britanski premijer Gordon Braun izjavio je juče uoči samita da je nemoguć oporavak svetske ekonomije ukoliko finansijska tržišta u svojoj osnovi ne budu delovala na iskrenim i poštenim principima. „Lekcija koju smo naučili od ove krize je jasna: neodgovornost i preteranost nisu dozvoljeni. Ne možemo sebi dozvoliti još jednu grešku“, kaže Braun. Francuska i Britanija takođe zagovaraju izbegavanje preterane fluktuacije cena nafte. Postoje ipak mali signali stabilizacije finansijskih tržišta i prvi nagoveštaji da će paket od 1,1 bilion dolara o kojem je postignuta saglasnost na aprilskom samitu G-20 u Londonu sprečiti bankrot ekonomija u Istočnoj Evropi, što uliva određenu rezervnu dozu optimizma. Ipak, G-8 države zabrinute su zbog rastuće stope nezaposlenosti, problema koji se očekuje da pogodi 40 miliona ljudi u razvijenim zemljama naredne godine.

Rano juče italijanski premijer Silvio Berluskoni, kao domaćin samita, priredio je svečani doček za američkog kolegu Baraka Obamu, koji je stigao u Lakvilu iz Moskve. Obama je pohvalio istorijski dobre odnose Amerike i Italije navodeći da dve zemlje sarađuju u brojnim oblastima, između ostalog i ruku pod ruku i na avganistanskom ratištu. Nakon privatnih razgovora sa italijanskim predsednikom Đorđom Napolitanom, Obama je nazvao Italiju velikim prijateljem SAD.

Od međunarodnih političkih pitanja na prvom mestu je Iran, nuklearni program te zemlje i postizborni neredi, ali i mir na Bliskom istoku i terorizam. Očekivanja su da će na samitu u Lakvili biti načininjen iskorak u pravcu postizanja novog dogovora o klimatskim promenama uoči važnog decembarskog samita u Kopenhagenu. Lideri iz afričkih zemalja priključiće se liderima G-8 sutra, a kako se očekuje njihova pažnja biće posvećena globalnoj gladi, bezbednosti hrane i razvojnim projektima na afričkom kontinentu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari