Predsednik opštine Kučevo Zoran Milekić sa saradnicima primio je u posetu predstavnike investicionog Fonda iz Italije na čelu sa izvršnim direktorom Karmelom Markučijem a povodom izgradnje fabrike cementa po najsavremenijoj tehnologiji gde je osnovna sirovina za proizvodnju cementa druge kategorije kalcit-odnosno krečnjak a ne laporac. Vrednost ove kompletne investicije je oko 70 miliona evra, i u kojoj bi radilo 340 radnika. Početak realizacije ove kapitalne investicije planirana je u toku ove godine,a sva proizvodnja namenjena je izvozu.

-Početkom maja prošle godine, počeli smo ovu avanturu sa opštinom Kučevo i koja će se uskoro završiti izgradnjom fabrike cementa.Opštinsko rukovodstvo na čelu sa predsednikom Zoranom Milekićem dalo nam najbolje uslove za novu cementaru ,što smo mi i prihvatli,imajući u vidu da je Kučevo pogodno i zbog rudnika koji se nalazi u ovom kraju. Mi smo predložili ovaj projekat za izgradnju cementare u funkciji čitavog niza investicija i investitora koji učestvuju a koji imaju nameru da rade u Srbiji. Na rasolaganju nam se stavila i SIEPA koja nam je potvrdila i pomoć Vlade Srbije,tako je stvorena i mogućnost jedne ekonomske saradnje i zapošljavanje stručnih kadrova. Projekat je već prošao kroz nadležne organe, i rukovodstvo ove opštine je imalo prilike da se sa njim i upozna. Predvideli smo i najsavremeniju tehnologiju na zaštiti okoline,što je došlo i davanja saglasnosti odgovornih u opštini Kučevo,rekao je izvršni direktor Investicionog fonda iz Italije,Karmelo Markuci.

-O gradnji ove fabrike razgovaramo vec osam meseci i sada mogu da kažem sa velikim zadovoljstvom da su ti razgovori i projekti u završnoj fazi. Opštinsko rukovodstvo je upoznato s ovim projektom buduće fabrike cementa koja će se raditi na teritoriji opštine Kučevo i gde će biti prisutni značajni investitori iz Evropske Unije. Radi se o fabrici koja će prilikom izgradnje zapošljavati 200 radnika,a u početnoj fati rada još 140, i to iz našeg grada i okoline. Realizacija ovog projekta po dogovoru treba da počne u najkraćem roku u ovoj godini,jer je završetak projekta pri kraju. U toku je nabavka potrebnih dozvola za gradnju ove fabrike. Nadam se da će posle izbora nova Vlada imati puno razumevanje za razvoj našeg kraja,da će pružiti priliku ovom ozbiljunim investitorima da započnu ovaj posao uz našu potpunu podršku,naglasio je član OV SO Kučevo,Novica Jovanović.

-Predstavnici Italijanskog investicionog fonda predstavili su nam završeni projekat fabrike cementa čija će dnevna proizvodnja iznositi oko.1.650 tona ovog građevinskog proizvoda.U svetu do sada postoje tri ovakve fabrike i to u Americi,Indiji i Iranu. Građene su po Evropskim i stvetskim ekološkim standardima,naglasio je predsednik opštine Zoran Milekić.

Prošle godine proizvodnju je počela i CITI u čijim pogonima za sada radi 20 radnika. U ovoj godini izvestan je i početak proizvodnje u Šumsko industrijskom kombinatu Slobodan Jović,pa će njegovo otvaranje i početak rada, doprineti povećanju privrednog razvoja ove nerazvijene opštine i smanjenju nezaposlenosti, naročito mlađih kadrova koji se već nekoliko godina nalaze na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari