Kompanija K314 odlučila je da njena prva investiciona lokacija van Italije bude Novi Sad, u kojem će proizvoditi i montirati elektronske ploče i elektronske sklopove.

Kompanija K314 i Javno preduzeće „Poslovni prostor“ potpisali su Ugovor o zakupu hale veličine 1.400 kvadrata na Rimskim šančevima, koja je u vlasništvu Grada. Prema planovima kompanije, u 2014. bi u pogonu trebalo da bude angažovano između 20 i 30 radnika, da bi ih u kasnijim fazama bilo zaposleno 70.

K314 je privatna italijanska kompanija osnovana 2011. godine, ali je zasnovana na dugogodišnjem iskustvu. Proizvodni kapaciteti smešteni su u okviru Tehnološkog parka Vimercate, koji je ustanovljen još 1960. godine kao odeljenje IBM – a za projektovanje i proizvodnju. Početkom 2012. godine kompanija K314 je, nabavkom opreme, licenci i „know-how“-a , iskoristila deo ogromnih kapaciteta ove lokacije i približila se potrebama današnje proizvodne industrije. Budžet je u 2012. zatvoren sa prometom od pet miliona evra i značajnom dobiti. Prema statistikama VIP Fonda, koji je ovoj kompaniji pomogao da dođe i pronađe odgovarajuću lokaciju, kompanija K314 pridružila se grupi od 16 stranih kompanija koje u Vojvodini posluju u okviru sektora elektronske industrije, i koje upošljavaju više od 7.300 radnika, a prva je takva investicija u Novom Sadu.

Dolazak ove kompanije, koja raspolaže znanjem i kapacitetima za proizvodnju elektronskih ploča i sklopova svih nivoa kompleksnosti, a u Novom Sadu je pronašla odgovarajući kadar i potrebnu infrastrukturu, rezultat je strateške saradnje Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj Grada Novog Sada i VIP Fonda i od velikog je značaja za promociju Novog Sada pred drugim stranim investitorima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari