Italijanska kompanija „Prodžeti“, koja proizvodi delove obuće za „Guči“, „Pradu“ i „Luj Viton“, testira tržište rada u Novom Bečeju, zbog čega su proteklih dana uz pomoć Nacionalne službe za zapošljavanje organizovani razgovori sa potencijalnim radnicima.

Novi Bečej imao je svojevremeno svoj pogon obuće „Pobeda“, tako da obučenih radnika u ovom mestu ima, a ukoliko dođe do saradnje, italijanska kompanija naredne godine otvorila bi svoj pogon u Novom Bečeju. Razgovor sa potencijalnim radnicima u Novom Bečeju obavio je Mauro Tomasoni, glavni tehnolog kompanije „Prodžeti“.

– Tražimo radnu snagu koja je specijalizovana za izradu gornjih delova obuće, plus izradu gotovog proizvoda. Fabrike koje su u našem vlasništvu trenutno proizvode samo gornje delove obuće, sada želimo da pokrenemo i proizvodnju kompletnog proizvoda, koji podrazumeva montažu kao deo proizvodnog ciklusa. Još uvek smo u fazi istraživanja ljudskih resursa na teritoriji Republike Srbije kako bismo na kraju zatvorili jednu celinu i pokrenuli proizvodnju kompletnog proizvoda u Srbiji – objasnio je Tomasoni.

Preko 80 ljudi je prošlo kroz neku fazu intervjua i predstavilo svoje sposobnosti predstavnicima kompanije „Prodžeti“. Inače, prema dostupnim podacima, kompaniju „Prodžeti“ osnovali su braća Enriko i Romano Rosi, sinovi vlasnika italijanskog „Vizarda“, koji je na našim prostorima poslovao u vreme bivše Jugoslavije. Tadašnje jugoslovensko tržište proizvodilo je 11.000 pari cipela dnevno. I pored krize, koja je u međuvremenu pogodila Balkan, italijanski privrednici vide budućnost u Srbiji i planiraju da šire svoju proizvodnju zapošljavajući lokalno stanovništvo. Kompanija „Prodžeti“ trenutno zapošljava oko 4.000 radnika u nekoliko pogona u Srbiji, a kako kažu njeni predstavnici, prilagođena je za proizvodnju i organizaciju uz najnovije svetske trendove ulaganjem u opremu i obuku osoblja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari