Ivan Jovanović, trener Partizanovog protivnika u trećem kolu kvalifikacija za Ligu šampiona, nije sretan što je žreb njegov Apoel upario sa crno-belima. Strateg najboljeg tima s Kipra argumentovano objašnjava zašto je srpski prvak favorit u dolazećih 180 minuta.

– Nismo želeli Partizan za protivnika, barem ne u ovoj fazi. Olimpijakos, Kopenhagen i naš prvak su ekipe koje smo hteli da izbegnemo. Ne zato što mislimo da ne možemo preko njih u sledeće kolo, već što bi taj plasman bio realniji da smo izvukli nekog od ostalih povlašćenih – priznaje za Danas četrdesetsedmogodišnji stručnjak, nekadašnji igrač Rada, fudbaler i trener grčkog Iraklisa.

Prikupili ste informacije o Partizanu? Kako biste ih rezimirali?

– Nije potrebno da ga drugi „špijuniraju“ umesto mene. I pre mečeva s Rilom znao sam o kakvom se timu radi, šta može i šta hoće u ovim kvalifikacijama. Kadgod sam mogao gledao sam Partizan prošle sezone na televiziji i već tada „snimio“ idealan spoj mladosti i iskustva, pravilno raspoređen kvalitet po linijama, veliki tehnički i taktički potencijal ekipe, njenu ozbiljnost, brzinu, pojedince koji jednim potezom rešavaju utakmice…

Protivniku prepuštate ulogu favorita?

– Da, Partizan je u prednosti. Zbog svega što sam nabrojao, ali i zato što je klub s većim rejtingom i što revanš igra na svom stadionu. Veliko interesovanje naših navijača ide u prilog mojoj priči.

Ovde njegovih 12:0 protiv Rila jedni doživljavaju kao logičnu posledicu velike razlike u klasi a drugi kao dokaz ozbiljnosti ekipe. Šta vi kažete?

– Ni na treningu nije lako dati 12 golova. Slažem se da Ril nije Partizanov nivo, ali pogrešno bi bilo te dve ubedljive pobede posmatrati isključivo kroz prizmu razlike u kvalitetu. Mene kao trenera ta „dvanaestica“ zabrinjava, jer znam koliko je teško motivisati igrače za duele sa mnogo slabijim ekipama, pogotovo ako si već prvim mečom sve rešio. Osam pogodaka u revanšu znače da je naš rival ozbiljan, ambiciozan i igra svih 90 minuta.

U Humskoj Apoelov napadački fudbal tumače kao povoljnu okolnost za sebe. Da li je baš tako?

– Sve i da hoćemo, ne možemo da menjamo naš napadački stil. Ne branimo se ni kod kuće ni u Evropi, sem ako nas protivnik primora na to. Kao i Partizan, uvek idemo na pobedu i prvo mesto u šampionatu. Zato očekujem dva otvorena i neizvesna meča. Nadam se da će pobednik biti tek u revanšu odlučen. Ipak je i Partizan mogao bolje proći na žrebu.

Koliko je vaš tim bolji nego prošle sezone kada je izbacio Crvenu zvezdu u prvom kolu Kupa UEFA? U čemu vidite vašu prednost?

– Uz svo uvažavanje Zvezde, koja je već tada imala dosta unutrašnjih problema, novog trenera i tim, mislim da će nam s Partizanom biti daleko teže. S druge strane, mi smo uigraniji i iskusniji za jednu godinu. Nismo, kao ni rival, još u punoj formi, ali zadržali smo tim iz prošle sezone i doveli nekoliko dobrih igrača – objašnjava za naš list Jovanović, čiji je Apoel u prošlom kolu kvalifikacija bio bolji od EB Strejmura sa Farskih Ostrva (2:0 u gostima, 3:0 kod kuće).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari