Ivan Ninić upozorava na koruptivne veze Milenijum tima i MUP-a: Donirali milione za obuću i kontejnere? 1Foto: FoNet/Milica Vučković

Advokat Ivan Ninić upozorio je danas na potencijalno koruptivne veze kompanije Milenijum tim i Ministarstva unutrašnjih poslova, navodeći da je – prema zvaničnim podacima koje je dobio – ta firma uplaćivala velike donacije policiji.

Prema Ninićevim navodima Milenijum tim je platio 1.550.000 dinara za opremu policijskim službenicima, izdvojila 24.557.975 dinara za izgradnju balon hale, a uplatila je i 2.303.308 dinara za odeću i obuću policajaca.

Ta kompanija je, takođe, donirala 2.310.120 dinara za “obućnu opremu” policijskih službenika i 5.880 evra za dva kontejnera, rekao je Ninić FoNetu.

„Nedopustiva je i potencijalno koruptivna bilo kakva veza policije i privatne kompanije kao što je Milenijum tim i time se u velikoj meri podriva poverenje javnosti u policijski aparat, pravilno i dosledno sprovođenje policijskih ovlašćenja i asistiranje u tužilačkim istragama“, smatra Ninić.

On je naveo i da nije poznato da li MUP, neformalno, zahteva donacije od ove privatne kompanije ili se donator inicijalno sam obraća policiji, ali su – po njegovoj oceni – obe moguće situacije, svakako, poražavajuće, imajući u vidu da slučaj Savamala nikada nije dobila sudski epilog i da nije utvrđeno čija mehanizacija i po čijem nalogu je protivpravno rušila objekte u Hercegovačkoj ulici.

„U svim društvima i državama je poželjno i promoviše se društveno odgovorno poslovanje, ali to nikada ne sme biti paravan za korupciju i sukob interesa, niti donator sme da očekuje ili ostvari bilo kakvu korist od primaoca donacije“, naveo je Ninić.

On je dodao i da je sektor bezbednosti srce države, mora da se finansira novcem iz budžeta i kao fundamentalni alat za podršku pravosuđu i vladavini prava treba da bude imum na upliv novca ili usluga privatnih kompanija, odnosno privatnih interesa.

Advokat je ukazao i na još jedan potencijalni problem.

„Ukoliko su ovakve transakcije prisutne u policiji, možemo samo da pretpostavimo šta se iza paravana dešava u BIA, ali svedoci smo da u Srbiji više ne postoji efektivan nadzor službi bezbednosti“, rekao je Ninić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari