Ivan Ninić: Škoro će zbog Dačićeve izjave podneti tužbu protiv MUP-a 1Foto: BETAPHOTO/MEDIJA CENTAR BEOGRAD/MO

Povodom saopštenja ministra unutrašnjih poslova Ivice Dačića u kome se navodi da je novinar Srđan Škoro „pozvao na ubistvo Danila Vučića“, Škoro će podneti tužbu protiv Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srbije.

Ivan Ninić, advokat Srđana Škora, saopštio je danas da je nedopustivo da jedna institucija poput MUP-a izdaje saopštenje kojim se krši presumpcija nevinosti, prejudicira ishod tužilačke istrage i saopštava presuda kojom je Škoro već osuđen i pre nego što je uopšte i saslušan u bilo kom postupku.

„U želji da demonstrira lojalnost i servilnost predsedniku države, Ivica Dačić bez imalo stida tvrdi da je Škoro pozvao na ubistvo Danila Vučića i pouzdano zaključuje da u rečima Škora ima elemenata krivičnog dela. On to, međutim, ne radi kao lider političke partije, već se krije iza MUP-a, čime nanosi nemerljivu štetu instituciji policije i stvara opasnu praksu obračuna policije sa građanima i političkim neistomišljenicima“, naveo je advokat.

Kada svi mediji prenesu izjavu ministra polcije, dodao je, u kojoj se eksplicitno tvrdi da je poimence označeni građanin i novinar pozivao na ubistvo sina Predsednika Republike, onda takva laž dobije institucionalnu potporu i jedino što Srđan Škoro može da učini je da podnošenjem tužbe zatraži sudsku zaštitu i da zbog lične sigurnosti neko vreme ne izlazi iz svoga stana.

„Protiv svih subjekata koji vode orkestriranu harangu protiv mog klijenta i pripisuju mu reči koje nije izgovorio, biće podnete adekvatne tužbe, imajući u vidu obim i intezitet pretnji koje mu putem društvneih mreža stižu u poslednjih 48 časova, kao posledica kampanje targetiranja“, istakao je Ninić.

U zemlji u kojoj su, navodi advokat, crtanjem mete na čelu, izvrtanjem reči i rečenica iz konteksta, život izgubili Slavko Ćuruvija i Oliver Ivanović, sada se ista receptura crne propagande sprovodi i prema novinaru sa biroa za nezaposlene, koji nije na liniji zadatka aktuelnog režima.

„Naravno da u rečima Srđana Škora nema elemenata ugrožavanja bilo čije sigurnosti, da nije izvršio bilo koje krivično delo i ‘nadničari’ koji u medijskom generalštabu Aleksandra Vučića, u okviru letnje programske šeme sluđivanja naroda i skretanja pažnje sa Rio Tinta, to odlično znaju. Uprkos tome oni pasionirano odrađuju svoju nadnicu i vode besprizornu kampanju s pozivom na linč čoveka koji nema način, a ni resurse da na takve napade odgovori argumentima u debatnim emisijama“, naglasio je Ninić.

Ninić za Danas navodi da Škoro očekuje poziv nadležnog tužioca ili policije i da će se rado odazvati, odgovoriti na sva pitanja i objasniti kontekst svoje izjave, a kontekst je takav da on na pitanje voditelja KTV jasno odgovara o profilu lilčnosti tzv. srpskog Obilića.

Ivan Ninić: Škoro će zbog Dačićeve izjave podneti tužbu protiv MUP-a 2
Foto FoNet Milica Vučković

„Naravno da u njegovim rečima nema bilo kog krivičnog dela koje se goni po službenoj dužnosti, niti je pozvao na ubistvo Danila Vučića, niti bilo koga iz prodice Vučić, niti bi kao novinar sa višedecenijskim stažom u novinarstvu i magistar istorije tako nešto sebi dopustio. Međutim, kampanja koja je pokrenuta protiv njega je toliko surova, agresivna i besprizorna da čovek nema adekvatan mehanizam da se od toga odbrani. Videli smo kako se Više javno tužilaštvo u Beogradu aktivira na taster, čim ih Aleksandar Vučić na svom Instagram profilu prozove da navodno ćute i da ne reaguju i ta receptura se uvek ponavlja“, navodi Ninić.

Ukazuje da ovo neodoljivo podseća na slučaj sociologa i profesora Jove Bakića, kada je zbog intervju u NIN-u saslušavan u policiji.

„Jednostavno imamo posla sa režimom koji traži svoje mete za obračun, proizvodi tzv. unutrašnje neprijatelje koje čereče i prestavljaju kao pretnju po predsednika države i njegovu porodicu, a tužilaštvo i policija servisiraju svaki takav političko-propagantni performans, umesto da se bave suzbijanjem ozbilnog i organizovanog kriminaliteta“, kaže Ninić.

Objašnjava da, sa jedne strane, ljudima se na sofisticiran i hibridan način uništavaju životi i profesije, a sa druge strane to ima psihološki efekat po građane, jer se seje strah i lepi flaster na usta.

„Ako imamo situaciju da Srđan Škoro deset godina, nakon otkaza u ‘Novostima’ ne može da se zaposli nigde u Srbiji, ni kao portir ili vozač, onda je jasno kakve posledice po njegovo zdravlje i egzistenciju proizvodi tek ova kampanja. Ovo što je u poslednih dva dana doživeo novinar Srđan Škoro, nažalost, nije ništa novo i ništa nebrojano puta do sada nije viđeno od strane ove vlasti“, naglašava Ninić.

Dodaje da je obrazac Vučićevog „medijskog generalštaba“ takav da ciljano prate izjave svih političkih oponenata i da se traga za rečima i rečenicima koje mogu da se skrate i izvuku iz konteksta, te da inicijalno i sada već tradicionalno brutalnu kampanju pokreće Pink, potom slede druga propagandna glasila, uključuju se „analitičari“ i prave se specijalne emisije.

„Sve ovo mora da bude dobro začinjeno saopštenjima ministara i najviših funkcionera SNS-a, lokalnih odobra SNS, a traži se i test lojalnosti koalicionih partnera. Vučić ih tako sve iskušava, prati pasionirano ko je iz tog tabora njegovog najbrže reagovao, ko je najsurvilniji, najbesprizorniji i ko koristi najogavnije moguće uvrede. Kampanja protiv Škora je otišla i korak dalje, koncentrični krugovi se šire, pa su se tako saopštenjima oglasili čak i direktori javnih komunalnih preduzeća, poput Gradske čistoće i Gradske pijace. To samo govori kako su duže na vlasti, da se to napredno carstvo kruni i da je nervoza sve veća, pa se mašinerija sve više upreže da odbrani privilegije, tako da niko ne sme da ostane nem i po strani“, zaključuje Ninić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari