Ivana Vuleta: Leteća čigra 1Foto: Aleksandar Roknić/ Danas

„E, tebe sam čekao. Sa tobom ću da odem u penziju“, pre 24 leta je proročki uskliknuo zrenjaninski atletski trener Jani Hajdu dok je gledao sedmogodišnju Ivanu Španović, danas Vuleta, kako trčkara tartanom.

NJena majka Vesna, bivša državna sprinterska šampionka velike Jugoslavije, dovela ju je sa sinom Nemanjom na svoje srećno mesto i dok je dečaku objašnjavala šta je blok i kako da startuje, potonji atletski učitelj šampionke Svetskog dvoranskog prvenstva u skoku dalj 2022. posmatrao je „čas je vidiš, čas je ne vidiš“ čigru, kako joj je tada tepao. I na prvu prepoznao buduću srpsku princezu „kraljice sportova“.

Sportski geni, nasleđeni i od tate LJubiše i bake, predodredili su put osvajačice šest seniorskih medalja na SP pod krovom i na otvorenom (dve zlatne), jedne olimpijske bronze, pet evropskih odličja u obe kategorije (četiri najsjajnija), ukupne prvakinje tri Dijamantske lige…

Sve što je usledilo posle toga duguje samo svom pobedničkom karakteru, krvavom radu, spartanskoj samodisciplini, mentalnoj čvrstini… jer znanje i posvećenost Hajdua i, kasnije, Gorana Obradovića ne bi mnogo vredeli da nesuđena karatistkinja, (jedno vreme) petobojka i trkačica na 60 i 100 metara, nije birala da ulazi u svakolike bitke i ne skreće sa zvezdane staze ni kada ih izgubi.

Kao kada joj je kao devojčici, samovoljom lokalnih moćnika, zabranjeno korišćenje sportskih objekata u rodnom gradu, pa je morala da skače po NJegoševoj ulici, preleće u obližnji Bekeščab u Mađarskoj ili putuje u Novi Sad; kada su je povrede ostavljale bez učešća na velikim takmičenjima ili joj sasecale ambicije usred njih; kada ju je donji deo broja na dresu, zbog odlepljivanja pri doskoku i traga u pesku kraćeg od onog ostavljenog telom, ostavio tik ispod pobedničkog podijuma na jednom SP… Ili kada su se mediji, pa čak i deo sportskog okruženja, više bavili njenim navodno ugrađenim silikonima, ekscentričnim frizurama, bojama laka na prstima, brojnim tetovažama… sa negativnom premisom da je takvi izbori koštaju rezultatskog zastoja na prelazu iz juniorskog u svet odraslih.

– Vodio sam je na testiranje kod poznatog psihologa LJubice Bačanac koja je odmah prepoznala sve njene vrline i sjajne predispozicije – objasnio je Ivanin prvi trener Ivane, na čijem mestu bi mnogi digli ruke od sporta posle razočarenja na OI 2020.

Međutim, predaja nije opcija vlasnice čak 30 nacionalnih rekorda, dobitnice Ordena Karađorđeve zvezde i silnih sportskih priznanja, sa diplomom poslovnih studija. Zato neće biti čudo ako lepa i uvek stilizovanog izgleda supruga fitnes trenera Marka Vulete produži karijeru do Igara 2024.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari