Ivanka Popović: Efekat nezadovoljstva će se tek osetiti, "Jadar" simbol svega što nam se dešava 1Foto FoNet Marko Dragoslavić

Profesorka Tehnološko-metalurškog fakulteta i jedan od osnivača inicijative ProGlas Ivanka Popović izjavila je da su protesti protiv rudarenje litijuma „pokazali da su ljudi u Srbiji našli svoj glas i da su spremni da se, u okviru svojih građanskih prava, izjasne o trenutno najvažnijem pitanju koje zaokuplja građane“.

„Nezavisno od toga gde živimo u Srbiji, svako od nas zna za neki manji ili veći projekat koji se planira ili realizuje na netransparentan način. Planirani projekat ‘Jadar’ predstavlja simbol svega što nam se dešava i zato svi treba jasno prema njemu da se odredimo. I mislim da se taj glas javnosti sad već gromko čuje. Takođe mislim da će se efekat nezadovoljstva javnosti tek osetiti“, rekla je Popović u intervjuu za nedeljnik Vreme.

„Na žalost živimo u sistemu kome ne možemo da verujemo da radi u najboljem interesu većine građana“, rekla je ona.

„Takođe, moram da naglasim da konačne odluke o eventualnoj realizaciji projekta uopšte neće ni doneti stručnjaci, iako u poslednje vreme vlast insistira na toj tezi, već političari i sama kompanija“, rekla je Popović.

Govoreći o stanju u društvu, u oblastima kao što su prosveta i zdravstvo, ona je poručila da „sad nije momenat da se klone duhom“.

„Masovni protesti, koji i dalje traju, pokazali su da je moguće pružiti otpor autokratskom režimu. Treba pozdraviti napore strukovnih sindikata koji se bore za poboljšanje statusa svojih zaposlenih, kao što to trenutno čini Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Srbije“, rekla je Popović.

„Ako nameravamo da promenimo društvo u kojem živimo, moramo nastaviti da se aktivno zalažemo za promene“ i poručila: „Prvi važan korak je nepristajenje, ali on nije dovoljan, moramo više da se angažujemo ako mislimo da promene i realizujemo“, ukazala je Popović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari