Ivanka Popović izabrana za rektorku UB 1Ivanka Popović Foto: Medija centar

Ivanka Popović, redovna profesorka Tehnološko-metalurškog fakulteta, izabrana je za novu rektorku Univerziteta u Beogradu. Od ukupno 33 člana Saveta Univerziteta u Beogradu, za nju je glasalo 23, od 24 prisutna člana.

Trogodišnji mandat nove rektorke počinje 1. oktobra, a u njenom timu biće prorektori Gordana Ilić Popov, sa Pravnog fakulteta, Petar Bulat sa Medicinskog, Nenad Zrnić, sa Mašinskog i Petar Marin, profesor Biološkog fakulteta.

Predstavljajući svoj program članovima Saveta, Popović je najavila veću transparentnost u radu Univerziteta, preispitivanje rezultata bolonjskog procesa i povećanje broja stranih studenata i to za dva puta u roku od pet godina. Ona je rekla da je neophodno da se usvoji strategija razvoja Univerziteta u Beogradu, kao i da se reši pitanje njegove imovine.

– Evropska scena visokog obrazovanja se ubrzano menja, mi to ne pratimo dovoljno brzo, moraćemo brže da se prilagođavamo promenama i da budemo fleksibilniji u programima obrazovanja koje nudimo – rekla je Popović, napominjući da joj je posebna čas što je druga žena na čelu UB.

Na pitanje Danasa da li veruje da će novi ministar finansija Siniša Mali imati razumevanja za finansijski položaj UB, s obzirom da pitanje njegovog osporenog doktorata tek treba da se reši, Popović je odgovorila da će se Univerzitet u Beogradu boriti za što bolje finansiranje, ali da to zavisi od odnosa države generalno prema obrazovanju, pa i visokom.

Predsednik Saveta Univerziteta u Beogradu Branko Kovačević kaže da ove dve stvari ne bi vezivao.

– Nećemo da mešamo babe i žabe, jedno je ovaj deo vezan za adakemsku karijeru drugo su finansije. Moje iskustvo sa raznim ministrima finansija je da njima odgovara da nas malo finansiraju, jer onda mi ispadnemo jako dobri, imamo jako dobre rezultate sa malo novca. Vlasti se sviđa da radimo marketing države kao uspešno školstvo i ne verujem da će se te svoje strategije odreći, a ovo sa doktoratom nema veze – ocenio je Kovačević.

On smatra da su Ivanku Popović za funkciju rektorke preporučili pre svega rezultati rada, jer se problemima u visokom obrazovanju bavi više od decenije. Kovačević veruje da će ona pomoći da se spreči odliv mozgova.

Verujem da premijerka ima adekvatne informacije”

Povodom izajve premijerke Ane Brnabić da će Univerzitet formirati treću komisiju za preispitivanje doktorata Siniše Malog, Popović je rekla da nema šta da doda.

– Ja šta da dodam na izjavu premijerke, verujem da ona ima adekvatne informacije, ali ne od Univerziteta u Beogradu. Ja nemam nikakvih informacija o tome – rekla je Popović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari