Ivica Dačić za Danas o tome kada će biti izabran direktor policije 1foto FoNet/Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije (MUP Srbije)

Srpska policija bi trebalo da dobije direktora policije u narednih nekoliko nedelja, potvrdio je za Danas ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić.

Nakon skoro tri godine, policija će dobiti svog prvog operativca – direktora.

„Konkurs za novog direktora policije biće raspisan uskoro prema važećem Zakonu o policiji“, naveo je Dačić.

Na molbu da nam precizira termin „uskoro“ on nije naveo tačan datum, ali je pojasnio.

„U narednih nekoliko nedelja, sigurno nisu meseci u pitanju“, rekao je Dačić.

Srpska policija skoro tri godine nema direktora, što je ujedno i najvažnija funkcija u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Direktor policije je prema važećem zakonu faktički prvi operativac MUP-a, pod čijom direktnom komandom su sve policijske uprave u Srbiji kao i specijalne jedinice u okviru Direkcije policije kao što su SAJ, Žandarmerija i Jedinica za obezbeđenje određenih ličnosti i objekata.

Ukoliko se obistini najava ministra Dačića, „padaju u vodu“ teorije koje su bile prisutne u javnosti da se za izbor direktora čeka donošenje novog Zakona o unutrašnjim poslovima, koji je već dva puta povučen iz procedure.

Prema nacrtu tog zakona za direktora policije je moglo biti postavljeno lice iz bilo koje službe bezbednosti (vojska, BIA, VBA, VOA), a ne isključivo iz MUP-a što je po važećem zakonu slučaj.

Jedan od uslova da bi neko bio izabran za direktora je da je proveo najmanje 15 godina rada na policijskim poslovima, na rukovodećim radnim mestima.

Direktora policije postavlja Vlada na pet godina, na predlog ministra, po sprovedenom javnom konkursu i na toj funkciji može biti imenovan najviše dva mandata.

Poslednji direktor policije je bio Vladimir Rebić, koji je sa tog mesta otišao u penziju u decembu 2021. godine, usred hapšenja Belivukove grupe, kao i afere oko prisluškivanja predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari