Dačić: Smanjen broj ilegalnih migranata za 70 odsto, zahvaljujući saradnji sa Austrijom i Mađarskom 1foto (BETAPHOTO/MUP SRBIJE)

Ministar unutrašnji poslova Ivica Dačić izjavio je danas da je trilateralna saradja sa Austrijom i Mađarskom, u kontroli granice prema Severnoj Makedoniji, dovela do velikog uspeha jer je broj ilegalnih migranata izuzetno smanjen na zapadnobalkanskoj ruti.

„U prvih šest meseci je pad, na ovoj ruti, veći od sedamdeset odsto“, rekao je Dačić, u zajedničkom obraćanju novinarima sa njegovim austrijskim kolegom Gerhardom Karnerom, navodeći da je broj evidentiranih nezakonitih prelazaka, odnosno ulazaka, u tom periodu pao sa oko 54.000 na oko 10.000 osoba.

On je rekao da na to ukazuju podaci Evropske agencije za graničnu i obalsku stražu (Frontekst), takođe Austrije i Srbije, navodeći da su u prvih pet zemalja porekla migranata – Sirija i Avganistan, a slede daleko iz njih Turska, Maroko i Pakistan.

Takođe je naveo i da je najveći broj ulazaka zabeležen iz Bugarske, skoro 47 odsto, a iz Severne Makedonijeje nešto više od 38 odsto.

Naglasivši da je saradnja sa austrijskim organima veoma dobra, on je objasnio da se ogleda i u borbi protiv međunorodnog organizovanog kriminala i terorizma.

„Godišnje, putem Interpola, razmenimo 2.500 informacija i 700, putem Evropola. Uz to se razmenjuju i direktno, između oficira za vezu“, rekao je Dačić.

Ministar unutrašnjih poslova Austrije Karner je rekao da je, juče, obišao policijske službenike te zemlje raspoređene na granici sa Severnom Makedonijom i da saradnja sa srpskim službenicima „izuzetna“ što je preduslov za uspešnu borbu protiv ilegalnih migracija.

On je naveo da je tu raspoređeno 25 austrijskih policijskih službenika, navodeći da se zajedničkim akcijom puno doprinosi bezbednosti Srbije, Austije ali i cele Evrope. Objasnio je da u kontroli granice koriste i dronove, termovizijske uređaje.

„Rezultat ove trilateralne saradnje je i usklađivanje viznog režima. Mi smo prošle godine imali 33.000 zahteva za dobijanje azila iz Indije i Tunisa, a sada skoro da nema takvih zahteva iz ovih zemalja“, rekao je Karner.

Dačić je, završavajući obraćanje, rekao da je danas saznao da Karner u svojoj porodičnoj tradiciji ima nešto što je i srpska tradicija – kazan za pečenje rakije – dok je njegov austrijska kolega saznao da Dačić poseduje izvanredne vokalne sposobnosti, primetivši da je i to dobar preduslov za uspešnu saradnju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari