Ivica Dačić sa predstavnikom UNHCR o daljoj saradnji u oblasti pomoći i zaštite izbeglica 1foto (BETAPHOTO/MUP SRBIJE)

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić razgovarao je danas sa predstavnikom Visokog komesara Ujedinjenih nacija za izbeglice u Srbiji (UNHCR) Sufijanom Ađalijem o daljoj saradnji u oblasti pomoći i zaštite izbeglica, interno raseljenih lica, tražilaca azila i osoba bez državljanstva.

Zajednički napori u pružanju podrške ovim grupama su od velikog značaja imajući u vidu aktuelne sukobe, nestabilnosti i krize u svetu, navodi se u saopštenju.

Ukazujući na značaj podrške UNHCR u jačanju kapaciteta Srbije za efikasnu zaštitu i prihvat izbeglica i otpočinjanju procedura za izdavanje putnih isprava za izbeglice, Dačić je rekao da je Srbija kao potpisnica Konvencije o izbeglicama uvek pokazivala humanost prema ljudima koji su bili prinuđeni da napuste svoje domove.

Dačić je izrazio zahvalnost UNHCR za dosadašnju pomoć u rešavanju dugoročnih problema raseljenih lica iz Bosne i Hercegovine, kao i interno raseljenih unutar Srbije i naglasio da će Ministarstvo unutrašnjih poslova, kao i do sada, biti pouzdan partner ove značajne agencije UN.

On je istakao da će se kao ministar unutrašnjih poslova zalagati za jačanje i proširenje saradnje sa svim agencijama UN, podsetivši da se u mandatu ministra spoljnih poslova lično zalagao za otvaranje Kuće UN u Beogradu.

Predstavnik Visokog komesara UN za izbeglice pohvalio je dosadašnje napore Ministarstva unutrašnjih poslova, istakavši da će UNHCR nastaviti da podržava Srbiju u jačanju njenog odgovora na humanitarna pitanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari