Kladovski poslenici kulture pripremili su bogat program za ovu decembarsku nedelju koja započinje izložbom fotografija „Ivo Andrić je kod nas“ autora Tatjane Korićanac, istoričara književnosti, muzejskog savetnika Muzeja grada Beograda, koju Centar za kulturu Kladovo priređuje u saradnji sa Muzejom grada Beograda.


Postavka studijske izložbe hronološki prati književno stvaralaštvo i diplomatsku karijeru Ive Andrića, kojem se u ovoj, 2011. godini, odaje počast povodom 50 godina od dodele Nobelove nagrade (1961-2011). Na 20 panoa predstavljen je Andrićev stvaralački rad, panorame gradova u kojima je bio, upotpunjene slikama iz privatnog života, dokumentima i ličnim predmetima. Ne zaboravljajući najmlađe, biblioteka Centra za kulturu KLD priređuje dodatne edukativne programe za najmlađe korisnike u želji da približi knjigu i čitanje najmlađima, te će u četvrtak biti organizovana edukativna animatorska radionica za decu na temu „Motivacija dece za čitanje“.

– Knjiga je oduvek bila dobar prijatelj, a čitanje višestruko korisno, pa se zato najviše trudimo da najmlađem uzrastu, priređujemo redovne edukativne i zabavne programe. To su naši sigurni budući korisnici sa odnegovanim čitalačkim navikama i lepim vaspitanjem, sa potrebama da posvete vreme pozorištu, koncertu, izložbi, filmu.

– Decu u eri kompjutera treba dodatno motivisati, pa uz igru sa knjigom, čitanjem, glumom, animator Mirko S. Marković recituje, glumi, igra, plače, smeje se i time razvija maštu, igru i potrebu za čitanjem. Neka knjiga bude prvo igračka, a potom potreba, to je naš moto ili misija – kaže za Danas direktorka Centra za kulturu Žaklina Nikolić.

Istog dana zainteresovani Kladovčani nešto više mogu saznati o sumerskoj mitologiji od profesora istorije Predraga Jovanovića iz Kladova koji će u biblioteci Centra za kulturu održati predavanje na ovu temu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari