Bivši premijer Hrvatske Ivo Sanader, koji je optužen za korupciju, izručen je sinoć Hrvatskoj i nalazi se u zagrebačkom zatvoru Remetinec. Uz jake mere obezbeđenja, kolona policijskih vozila pod rotacijom u kojoj se nalazio i bivši premijer, prešla je granicu sa Slovenijom na prelazu Bregana oko 21.30, a oko 15 minuta kasnije stigla je i u zatvor.

 Sanader je smešten u ženskom delu Remetinca iz sigurnosnih razloga. On je Hrvatskoj izručen iz Austrije gde se u pritvoru u Salcburgu nalazio više od sedam meseci. Detalji i vreme izručenja, držani su u strogoj tajnosti, iako je hrvatski ministar policije Tomislav Karamarko, najavio tokom dana da je sve tehnički spremno za to. Sanader je iz salcburškog pritvora u kojem se nalazio od 10. decembra prošle godine, otpravljen za Hrvatsku oko 18.15. Austrijska policija najpre ga je predala slovenačkim kolegama u tunelu Karavanka između dve države, a zatim su ga slovenački policajci izručili hrvatskim, na granici dve države. Primopredaja je trajala svega nekoliko minuta. Inače, ispred zatvora Remetinec tokom dana okupile su se brojne novinarske ekipe.

Sanader je u početku odbijao izručenje Hrvatskoj navodeći da u toj zemlji ne bi imao pravedno suđenje. Protiv njega se vodi nekoliko istraga zbog zloupotrebe položaja i ovlašćenja, ali nije podignuta nijedna optužnica. Bivši premijer nedavno se, međutim, predomislio i tražio da bude izručen Hrvatskoj, a njegovi advokati su najavili da će se aktivno braniti.

Sanader je jedan od osumnjičenih za izvlačenje desetina miliona kuna iz državnih firmi i ministarstava preko marketinške firme „Fimi-media“ po kojoj je afera i dobila ime. Protiv njega je hrvatsko tužilaštvo pokrenulo i istragu zbog sumnje da je tokom rata kao zamenik ministra spoljnih poslova dobio proviziju od Hypo banke od najmanje 3,5 miliona kuna (48 miliona dinara). Takođe je protiv Sanadera pokrenuta istraga zbog sumnje da je zajedno s vlasnikom Dioki grupe Robertom Ježićem oštetio državnu firmu JANAF (Jadranski naftovod) za višemilionske iznose. Nedavno je pokrenuta istraga zbog sumnje da je primio 10 miliona evra mita od MOL-a kako bi mađarska naftna kompanija mogla da preuzme upravljačka prava u INA-i. Očekuje se da će bivši hrvatski premijer brzo biti izveden na saslušanje u Kancelariju za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala kako bi se izjasnio o sumnjama koje mu se stavljaju na teret.

Bekstvo na dan ukidanja imuniteta

Ivo Sanader je, kako to opisuju hrvatski mediji, mirno i hladno izašao iz svoje kuće 9. decembra 2010 – istoga dana kada je u parlament stigao zahtev tužilaštva da mu se kao nezavisnom poslaniku ukine imunitet – i uz pomoć ćerke pobegao iz Hrvatske. Ćerka ga je navodno odvezla do graničnog prelaza Bregana, odakle je Sanader dalje otišao u Austriju, gde je dan kasnije uhapšen. Sanader je prvo tvrdio da nije pobegao već da je zbog poslovnih obaveza morao da ode iz Hrvatske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari