Ivona Jevtić: Nedodirljiva 1Foto: Medija centar

Ivona Jevtić, gradska sekretarka za kulturu i „poštarka“ kako je maliciozno naziva većina u kulturnim krugovima, a bez da se time želi omalovažiti časna profesija poštara/ki, ponovo je u žiži javnosti.

Zahteva se njena ostavka povodom rezultata konkursa za (su)finansiranje projekta u kulturi za 2018. Oni, su kako smatra Srpski PEN centar, Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije (NKSS), Srpsko književno društvo (SKD) i Forum za kulturu Evropskog pokreta u Srbiji, uvreda za ono što treba da predstavlja kulturu grada. Oni će analizu rezultata konkursa, čije poništenje zahtevaju, predočiti danas u podne, a među upadljivo nelogičnim momentima konkursa je, između ostalog, svota dodeljena za proslavu jubileja modne kreatorke Suzane Perić, koja je Ivonina prijateljica. Fakultet muzičkih umetnosti, recimo, isto ove godine ima jubilej, ali nijedan od 15 projekata koje su kandidovali Grad nije podržao.

Zanimljivo je što je Ivona, od kada je stupila na čelnu dužnost u kulturi, vrtoglavo napredovala iako je njeno delovanje od početka obeleženo, moglo bi se reći, blamovima. Počev od toga što je na mestu direktorke Kulturnog centra Beograda (KCB) stupila brutalnom smenom Mie David, koja je dotad bila na toj poziciji, a nemalo zatim cenzurisanjem izložbe „Dirty Season“ foto kolektiva Kamerdes. Podsetimo, sporne su bile fotografije na kojima su bila lica čelnih političara umrljanih farbom, a Ivona je povodom svega odbila komunikaciju s medijima osim ako se ne računa pisano saopštenje u kome je čitavu stvar objasnila „nesporazumom“, te da sa izložbe nisu uklonjene fotografije nego samo „posteri“ sa fasade KCB – zbog odsustva dozvole za njihovo postavljanje. Ivonin ignorantski stav prema čitavoj buci koja se digla oko zabranjene izložbe, i pritom direktorkino nerazumevanje medija fotografije kao takve, dodatno je isprovociralo poslenike u kulturi. NKSS je, između ostalog, potegla i tad pitanje Ivonine smene na tribini koja je svojevremeno održana u Medija centru, ali se i tada, kao i sada, pokazalo da je Ivona nedodirljiva. Nesmetano je ostala na čelnom mestu KCB-u a ubrzo je i avanzovala na funkciju gradske sekretarke za kulturu.

NKSS je i ranije upozoravala da se na čelne pozicije pozicije u kulturi postavljaju ljudi bez iskustva u ovom sektoru. Među njima je često pominjana i gradska sekretarka o kojoj se, prema šturim biografskim podacima, zna da je rođena 1977, da je profesorka srpskog jezika i književnosti, a da je u struci radila u Muzičkoj gimnaziji „Davorin Jenko“, OŠ „Josif Pančić“ i Petnaestoj beogradskoj gimnaziji. Bila je angažovana u polju marketinga u nekoliko firmi, a na čelo KCB-a je došla sa mesta rukovodioca Odeljenja za trgovinu i usluge Javnog preduzeća „Pošte Srbije“, gde je bila zaposlena od jula 2010. Ivona govori engleski i ruski jezik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari