Ivošević: Vlada Srbije utiče na tužilaštvo u slučaju Savamala 1Foto: FoNet/ Nenad Đorđević

Nerešavanje slučaja Savamala je dokaz da izvršna vlast ima veliki uticaj na javno tužilaštvo – kaže za Danas Zoran Ivošević, profesor Pravnog fakulteta Univerziteta „Union“…

… povodom najnovije tužbe Republičkog javnog tužilaštva protiv poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljuba Šabića, jer je naložio Višem javnom tužilaštvu da objavi biografiju postupajuće tužiteljke u predmetu Savamala, Sanje Đurić.

Više od godinu dana tužilaštvo ne čini ništa da reši slučaj bespravnog rušenja objekata u Hercegovačkoj ulici, osim što ignoriše rešenja poverenika Šabića, zaštitnika građana i međunarodnih organizacija, ali i pritisak javnosti da se otkriju „fantomi“ koji su rušili objekte u Savamali u izbornoj noći između 24. i 25. aprila prošle godine.

Ivošević, koji je i bivši sudija Vrhovnog suda Srbije, navodi da je tužilaštvo deo izvršne vlasti, „a to ne bi smelo da bude“. Naime, objašnjava naš sagovornik, Vlada Srbije predlaže tužioce, a parlament ih bira, što direktno ukazuje da tužilaštvo nije samostalan organ. Prema njegovim rečima, tužilaštvo ne bi smelo da podnosi bilo kakve pritiske vlasti, „ali je to kod nas, nažalost, normalna pojava“.

– Ako se bude donosio novi Ustav, trebalo bi zabraniti izvršnoj i zakonodavnoj vlasti da bira tužioce. To uostalom predlaže i Venecijanska komisija – naglašava Ivošević.

Vlada Srbije je ta koja bi trebalo da u slučaju potrebe obezbedi izvršenje rešenja poverenika Šabića neposrednom prinudom, međutim, ona to skoro pa uopšte ne čini. Tako je i u predmetu Savamala, koje je, inače, još u predistražnoj fazi, jer umesto da „pritisne“ Više javno tužilaštvo u Beogradu da postupi po Šabićevim rešenjima, izvršna vlast praktično radi suprotno.

Poverenik Šabić je za Danas rekao da Više tužilaštvo ne postupa po više konačnih rešenja njegove službe, koje ni republički tužilac i pored inicijative višeg nije osporio, a u slučajevima Savamala i Helikopter vrši više kažnjivih prekršaja, ne plaća kazne, dakle višestruko grubo krši zakon. Šabić zaključuje da iskrena briga za zakonitost i zaštitu javnih interesa valjda podrazumeva reagovanje na takvo ponašanje koje je mnogo više primereno kabadahijama nego tužilaštvu, organu čiji je posao da „štiti zakonitost“.

Pohvala Danasu

Zoran Ivošević ističe za naš list da je i dalje značajan pritisak javnosti da se slučaj bespravnog rušenja objekata u Hercegovačkoj ulici konačno reši. „To je normalan i logičan pritisak na sve organe koji ne rade svoj posao“, ukazuje Ivošević i pohvaljuje Danas jer je jedan od retkih medija koji i dalje insistiraju i pišu o slučaju Savamala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari