Trojica meštana sela Koš-Korgon u kirgistanskom regionu Uzgen prešli su jednom prilikom granicu i ušli.

Po povratku u zemlju sa sobom su doneli talibanski duh, avganistanski stil pobunjeništva u dolinu Centralne Azije. Prošlog meseca je otkriveno da su zaposeli jednu kuću, pretvorili je u magacin „kalašnjikova“. U raciji su nađeni i piratski DVD-ijevi sa ratnom tematikom. Šta su tačno planirali nikada neće biti poznato. Kirgijske snage bezbednosti brzo su im ušle u trag, opkolile kuću u kojoj su stanovali. Sva trojica su ubijeni uključujući i jednog koji se sam razneo. Ova bezbednosna operacija najnovija je u nizu u Centralnoj Aziji, gde svakim danom raste zabrinutost da bi domaći militanti sa iskustvima iz Avganistana i Pakistana mogli da pokušaju da otmu region iz ruku ionako krhke vlade.

Visoki zvaničnici i analitičari širom Centralne Azije ukazuju da postoje dokazi da su se neki građani Centralne Azije priključili talibanima koji se povlače iz Avganistana pod pritiskom misije NATO. „Smatramo da zbog udarca koji im je nanet u Avganistanu, oni sve više utočište nalaze u Centralnoj Aziji, gde sudeći prema poverljivim informacijama pripremaju obnovu operacija, regrupišu se ili čak otvaraju novi front“, kaže Kadir Malikov, direktor nezavisnog analitičkog istraživačkog centra za religiju, zakon i politiku u Biškeku.

Regionalni analitičari smatraju da bi rezultat svega mogao da bude jačanje islamskih pokreta u Centralnoj Aziji, naročito u dolini Fergana, koja uključuje delove Kirgizije, Uzbekisatana i Tadžikistana. Sve tri zemlje, bivše sovjetske republike, imaju sekularne lidere i veliki broj muslimanskog stanovništva. Dolina je dugo smatrana jednom od najnestabilnijih oblasti u regionu, pre svega zbog siromaštva, borbenosti i gubitka granica. Pre četiri godine, u uzbekistanskom delu doline vojnici su ubili na stotine ljudi tokom masovnih antivladinih protesta. Najnoviji znaci širenja islamskog radikalizma u Centralnoj Aziji mogli bi predstavljati poteškoće za SAD i druge članice NATO, koje imaju baze širom Centralne Azije za svoje operacije u Avganistanu. Obamina administracija nedavno je ubedila kirgijskog predsednika Kurmanbeka Bakijeva da dopusti SAD da zadrži glavnu vojnu bazu u predgrađu Biškeka.

Najpoznatija radikalna grupa u regionu jeste Islamski pokret Uzbekistana, čiji su se pripadnici borili sa talibanima tokom 1990-ih. Veruje se da su oni znatno oslabljeni operacijama NATO u Avganistanu. Vlade u Centralnoj Aziji nedavne napade povezuju sa oživljavanjem uzbekistanskog pokreta, mada je to teško dokazati. Rusija takođe ima vojne baze u Centralnoj Aziji i uzbuđuje se na svaki znak da bi islamski ekstremizam mogao da se proširi u muslimanske delove Rusije.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari