Jedna od najvećih investicija u Srbijiu u oblasti komunalne infrastrukture realizovana je u Požarevcu pa su šef Delegacije EU u Srbiji, ambasador Vinsent Dežer, potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar za nauku i tehnološki razvoj, Božidar Đelić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Saša Dragin, državni sekretar Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja, Ivica Radović i gradonačelnik grada Požarevca, Miodrag Milosavljević, svečano pustili u rad postrojenje za snabdevanje vodom, rekonstruisano vodoizvorište „Ključ“. Vrednost ovog projekta je bezmalo pet miliona evra, od čega je 2.769.974,4 miliona investirala Evropska unija, a 2.223.692,09 miliona evra obezbedio je iz budžeta grad Požarevac.


Ministar Đelić je tom prilikom naveo: – Ovim projektom obezbeđeno je bolje snabdevanje pijaćom vodom, kao i viši kvalitet vode kako u Požarevcu, tako i u obližnjim naseljima (oko 42.000 domaćinstava) i otklonjen rizik po javno zdravlje. -Postrojenje omogućava stabilnost u snabdevanju i kvalitetu pitke vode. Pozdravljam napore Požarevca i Evrope, da se pitanje pitke vode i otpadnih voda reši na ovaj način. Ovo je jedan veliki projekat koji teče, a očekujem da ćemo u deceniji koja dolazi, korak po korak, veoma ambiciozno, ovaj problem sasvim rešiti, napomenuo je Đelić apostrofirajući i neophodnost rešavanja problema divlje eksploatacije Morave. Postoji privatni profit koji utiče kako na pitku vodu i poljoprivredu, tako i na rešavanje problema otpadnih voda u celom Pomoravlju. Zajedno sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Ministarstvom životne sredine i prostornog planiranja, najavljujem akciju u kojoj ćemo zabraniti divlju eksploataciju Morave. Dosta je divlje eksploatacije šljunka, snižavanja vodostaja Morave i svega onoga što dovodi do velikih dodatnih investicija i nedaća. Uveren sam da će 2011. godina, biti godina kada će Vlada Republike Srbije, sa svim opštinama i gradovima Pomoravlja zaustaviti divlju eksploataciju i time uvesti red u ovoj oblasti, naglasio je Đelić.

Program podrške razvoju infrastrukture lokalne samouprave, koji finansira EU, a sprovodi Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji, pruža pomoć gradovima i opštinama u pripremi projektne dokumentacije i sprovođenju opštinskih infrastrukturnih projekata. Šef Delegacije EU u Srbiji, ambasador Vinsent Dežer, kaže da je završetkom Vodoizvorišta „Ključ“ načinjen veliki korak ka srpsko-evropskim integracijama. -Ovaj projekat podjednako je važan za sve građane Požarevca. Uspešno je okončan, tako da bih ovom prilikom svima koji su učestvovali u ovom projektu čestitao. Vodoizvorište „Ključ“ podjednako je važno kako za domaćinstva, tako i za privredu ovog regiona. Pre oko tri nedelje bilo je tehničkih problema, koji su rešeni na zadovoljstvo svih, istakao je Dežer.

Veliki su izazovi pred kojima će se, zbog klimatskih promena, naći čitav svet pa i naša ekonomija. Treba biti mudar pa neke probleme predvideti i na vreme ih preduprediti. Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je, po rečima, ministra Saše Dragina, ove godine gradu Požarevcu pomoglo u zaštititi stanovništva od bujičnih voda Mlave, izgradnji novog nasipa na reci Mlavi, kao i u zaštiti Starog Kostolca. Podrška nije izostala i kada je u pitanju rekonstruisano vodoizvorište. -U proteklih nekoliko godina, Ministarstvo poljoprivrede je sa preko 40 miliona dinara sufinansiralo obnovu ovog vodozahvata. Postoji još mnogo projekata koji će se u narednom periodu realizovati. Pomenuo bih zamenu azbestnih cevi, preko kojih se pitka voda dovodi do samih domaćinstava. Na ovaj način pokazujemo koliko brinemo o jednoj od najosnovnijih civilizacijskih pretpostavki, a to je, da stanovništvo mora imati dovoljno kvalitetne pitke vode, što će u većini zemalja u svetu, u budućnosti, predstavljati veliki problem. Iz tog razloga, bitno je ulagati u ovakve i slične projekte i pored svih teškoća sa kojima se naša zemlja danas susreće, rekao je Dragin.

Opštinski Master plan za snabdevanje vodom iz 2007. godine ukazao je na najkritičnije probleme u postojećem sistemu snabdevanja vodom u gradu kao i na njegov dugoročni razvoj. Najkritičniji su bili neadekvatno praćenje, kontrola i rad izvorišta, nedovoljna operativna efikasnost, nedostatak rezervoarskog prostora, zastarela i nepouzdana distributivna mreža i veliki gubici vode. Glavni cilj programa koji sprovodi Delegacija EU a u okviru koga je i rekonstrukcija postrojenja u Požarevcu je intenzivnije investiranje u infrsatrukturu kako bi se zadovoljili standardi EZ koji se odnose na zaštitu životne sredine i održivi razvoj. Ivica Radović, državni sekretar Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja podsetio je na nedavno zasedanje država-članica Konvencije o globalnim klimatskim promenama u Meksiku i s tim u vezi na neophodnost da se i ubuduće pruža podrška ekonomskim projektima i projektima iz oblasti zaštite životne sredine.

Ispred grada Požarevca, na otvaranju postrojenja govorio je gradonačelnik, Miodrag Milosavljević: -Bez Evropske delegacije koja je prepoznala potrebe grada Požarevca za rekonstrukcijom sistema vodosnabdevanja građana, ovaj projekat ne bi uspeli da privedemo kraju… Ovo je samo jedan od projekata, koje sprovodimo u saradnji sa Evropskom delegacijom. Intenzivno radimo na izradi studije izvodljivosti alternativnog izvora vode za piće, ali i na izradi studije izvodljivosti postrojenja za prečišćavanje voda. Takođe, puno napora uloženo je i u Regionalni plan upravljanja komunalnim otpadom, za koji očekujem, da će ga Evropska delegacija prepoznati kao interes celog našeg okruga. Sve ovo činimo u interesu naših građana, njihovog kvalitetnijeg života i veće sigurnosti kada su u pitanju zdravlje i zaštita životne sredine, rekao je Milosavljević.

Rekonstruisano vodoizvorište „Ključ“ je, nesumnjivo, za Požarevac i JKP „Vodovod i kalalizacija“ jedan od najvećih projekata u oblasti vodosnabdevanja u poslednjih 30 godina. Po rečima direktora ovog preduzeća Nenada Ratića, projekat je otpočeo da se realizuje 2008. i, evo, nakon dve godine, uspešno je završen. -Grad Požarevac je u letnjim periodima, zbog nedostatka rezervoarskog prostora često ostajao bez vode. Izgradnjom rezervoara od 5.000 kubnih metara mi smo prevazišli taj problem i u narednom periodu će svi naši građani imati dovoljne količine vode za piće. Oprema na vodozahvatnim bunarima na ovom izvorištu bila je jako stara, čak i do 30 godina, tako da su u prethodnom periodu bile česte havarije, a naši troškovi održavanja eksploatacije bili su znatno uvećani. Sada smo ugradili najsavremeniju opremu od najrenomiranijih svetskih proizvođača, tako da smo, na taj način, povećali efikasnost i pouzdanost čitavog našeg sistema. Izgrađen je nov kontrolno- komandni centar koji nam omogućava da upravljamo i nadziremo čitav sistem, tako da je naš vodovod „stao“ u red modernih vodovoda u Srbiji. Takođe, izgrađen je cevovod u dužini od 2.200 metara kroz centar grada. Na tom cevovodu su u prethodnom periodu bile česte havarije, tako da su građani ostajali i po desetak časova bez vode. Zamenom tog cevovoda mi smo te probleme dugoročno rešili. U narednom periodu nastojaćemo da što više starih azbestnih cevi zamenimo i na taj način smanjimo gubitke, a povećamo efikasnost čitavog sistema. U realizaciji ovog projekta bilo je problema, međutim, zajedno sa izvođačima radova i projektantima, sve prepreke smo uspešno prevazišli i doveli ovaj projekat do kraja. Vodoizvorište je izgrađeno, kako u korist svih građana, tako i u korist opšteg društvenog i privrednog razvoja grada, istakao je Ratić.

Svečanom otvaranju rekonstruisanog vodovodnog postrojenja, prisustvovali su i narodni poslanik, Žarko Pivac, načelnik Braničevskog upravnog okruga, Goran S. Petrović, zamenica gradonačelnika grada Požarevca, Vukica Vasić, predsednik Skupštine, Miomir Ilić sa zamenicima Milićem Jovanovićem i Violetom Tomić, direktori javnih preduzeća kao i predstavnici susednih opština.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari