Iz davnina za pokoljenja, od dozidnica do ručnog krunjača iz 19. veka 1foto Nadica Jakovljev

Etnološko odeljenje Narodnog muzeja čuva bezmalo 3.500 eksponata koji pretežno potiču sa srednjeg Banata i oslikavaju život naroda koji ga nastanjuju. Prvi zapisani poklon muzeju u tadašnjem Velikom Bečkereku je kolekcija Friđeša Grinbauma, koja se sastojala od 74 predmeta narodne nošnje, od čega je čak 38 bilo ukrašeno zlatovezom.

Duže od jednog veka poklonima i otkupom formirala se bogata zbirka ovog odeljenja a deo onoga što je prikupljeno u poslednje dve decenija prikazano je na izložbi “Iz davnina za pokoljenja”, autorke Branke Sikimić, višeg kustosa etnologa.

„Na izložbi je prikazan samo deo od 500 novih predmeta koji su u Etnološko oodeljenje stigli od 2.000. do prošle godine. Najviše ih je stiglo iz oblasti tekstilstva, što ne čudi jer je tekstil imao važnu ulogu u svim ritualima životnih ciklusa jedne zajednice, od rođenja pa do smrti. Ponosni smo na činjenicu da je najviše predmeta u Etnološko odeljenje stiglo kao poklon, što pokazuje koliko poverenje naši sugrađani imaju u muzej ali i u ono što mi u odeljenju radimo, kaže Branka Sikimić“, autorka izložbe.

Za izložbu “Iz davnina za pokoljenja” izabrani su najreprezentativniji primerci koji na najslikovitiji način prikazuju život jedne zajednice.

„Najstariji predmet na izložbi je ručni krunjač iz 1876. godine, u radnom stanju. Ovaj je krunjač deo bogate kolekcije nastao otkupom od čuvene zrenjaninske porodice Malbaški, koja se vekovima bavila poljoprivredom“, kaže Sikimić.

Svaki izložbeni eksponat privlači pažnju. Da li su u pitanju dozidnice iz Kumana i Melenaca ili čizme jednog rumunskog mladića, koji ih je kupio za igranku tako što je prodao konje. Izložen je i kalup za pravljenje čerpića iz kolekcije Ilije Bijelića kao i liveni klikeri pronađeni na gradilištu jedne kuće, koj su, kao izolacija, stavljani u temelje.

„Svi izloženi predmeti potiču s kraja 19. i početka 20. veka i za naše su odeljenje ali i za javnost, značajni jer daju dobar uvid u zanatstvo i domaću radinost tog doba. No, tematske izložbe, kao što je ova, važne su i zbog otga što kod posetilaca podstiču potebu da daruju ili putem otkupa ustupaju slične predmete u ličnom vlasništvu muzejima“, kaže Branka Sikimić, autorka izložbe “Iz davnina za pokoljenja”.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari