Turistička dunavska internacionalna regata,koja je ove godine krenula 13. juna iz nemačkog grada Donaušingena sa oko stotinupedeset učesnika iz svih podunavskih i Evropskih zemalja kao i iz Australije,Izreala i Novog Zelanda boraviće 8. avgusta u podunavskom naselju Dobra, u opštini Golubac. Organizatori regate kroz Srbiju su Kajakaški savez Srbije i Turističke organizacije iz 11 Gradova i Opština. Regata svake godine prevali 2.800 kilometara za tri meseca i završava se 12. septembra u mestu Sveti Đorđe,u Rumuniji, gde se Dunav uliva u Crno more.

Kako su nas obavestili u Turističkoj organizaciji Golubac, regata kroz Srbiju organizuje se u saradnji sa turističkim organizacijama u 11 opština i gradova, na čijim teritorijama se nalazi 14 etapnih mesta, gde se učesnici odmaraju, ali nažalost, regata još nije dovoljno iskorišćena za turističku promociju Srbije i kraja u kome trenutno boravi. Dunavska regata, 55. po redu,na putu od Nemačke do Rumunije proći će i kroz dva naselja u Braničevskom okrugu, Veliko Gradište i golubačko podunavsko naselje Dobra, koji će učesnicima regate biti domaćini.

Regata će prvo boraviti u Velikom Gradištu, a sutradan u Dobri gde će meštani i rukovodstvo opštine Golubac prirediti srdačan doček uz bogat kulturno-umetnički program i večeru sa tradicionalnim srpskim menijem. Cilj održavanje regate je rekreativno bavljenje kajakom kao sportom, upoznavanje sa istorijom,kulturom, običajima, folklorom i tradicijom krajeva kroz koje učesnici prolaze. Ovo je ujedno i prilika za domaćine da predstave turistički i privredni potencijal svojeg kraja kao i Srbije. Posle noćenja na travnatom terenu mesnog fudbalskog kluba Dobra, učesnici regate od 10 do 80 godina starosti nastaviće u ponedeljak 9. avgusta put prema Donjem Milanovcu.

Srbija predstavila Put kulture EU – Tvrđave na Dunavu

Brisel – U zgradi Evropske komisije u Briselu prekjuče je otvorena izložba fotografija „Put kulture – tvrđave na Dunavu“ o sedam srednjovekovnih tvrđava na Dunavu u Srbiji. Izložbu su otvorili komesar za regionalnu politiku Evropske komisije Johanes Han, potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić i ministar kulture Srbije Nebojša Bradić. Izložba „Put kulture – Tvrđave na Dunavu“ prikazuje fotografije tvrđava u Baču, Novom Sadu, Beogradu, Smederevu, Velikom Gradištu, Golupcu i Kladovu. Prvu kulturnu manifestaciju Srbije u sedištu Evropske unije zajedno su organizovali Direktorat Evropske komisije za proširivanje i Ministarstvo kulture Srbije. B. D.

Nacrt Dunavske strategije stigao

Novi Sad – Delegacija Srbije otputovaće 22. jula u Brisel da sa Evropskom komisijom usaglasi stav o zastupljenosti Srbije u Dunavskoj strategiji Evropske unije, najavio je potpredsednik Vlade Vojvodine Boris Barjaktarović. Barjaktarović je u saopštenju naveo da je Nacrt Dunavske strategije stigao u utorak u Vladu Vojvodine i da će Radna grupa Vlade Srbije iduće sedmice zauzeti stav o tom dokumentu. „Jasno je da je Dunav neiskorišćeni resurs i da EU želi Dunavskom strategijom da ubrza ravnomerni regionalni razvoj, ojača prekograničnu saradnju i poboljša infrastrukturu u dunavskom slivu“, kazao je Barjaktarović, koji je i član Radne grupe Vlade Srbije. Evropska komisija ima obavezu da do kraja 2010. godine izradi Dunavsku strategiju. U dunavski region, osim 10 evropskih zemalja kroz koje protiče Dunav, ubrajaju se i Češka, Slovenija, Crna Gora i Bosna i Hercegovina. B. D.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari