Političko krilo baskijske separatističke organizacije Eta, radikalna partija Batasuna, predložila je u Istaricu, gradiću na jugu Francuske, uspostavljanje autonomije u francuskom delu Baskije. Ta stranka je predložila „politički okvir sa širokim izvršnim i pravnim nadležnostima, a to je autonomija“, rekao je portparol Batasune Ćabi Larald na mitingu u Istaricu pred oko 1.

Političko krilo baskijske separatističke organizacije Eta, radikalna partija Batasuna, predložila je u Istaricu, gradiću na jugu Francuske, uspostavljanje autonomije u francuskom delu Baskije. Ta stranka je predložila „politički okvir sa širokim izvršnim i pravnim nadležnostima, a to je autonomija“, rekao je portparol Batasune Ćabi Larald na mitingu u Istaricu pred oko 1.000 članova partije i pristalica. Larald je rekao da postoji „istorijska mogućnost za prevazilaženje konflikta starog nekoliko decenija“ pod uslovom da se „razmotre najpre modaliteti organizacije država u Evropi. Portparol Batasune je rekao da se više obraća „budućoj vladi“ u Francuskoj pošto učesnici predsedničke kampanje „pokazuju više razumevanja za pitanja identiteta“.
Pariz – Francuski socijalisti su iz svojih redova isključili visokog lokalnog funkcionera stranke zbog izjave da u nacionalnom fudbalskom timu ima „nenormalno“ mnogo crnih igrača. Lider ogranka Socijalističke partije Francuske za region Langdok-Rusijon, na jugu zemlje, Žorž Freš izjavio je sredinom novembra da francuska reprezentacija ima „devet crnaca od 11, iako bi normalno bilo da ih je tri ili četiri“.
Frešova izjava izazvala je buru u političkim i sportskim krugovima Francuske, a reagovao je i predsednik Republike Žak Širak koji ju je „najodlučnije“ osudio. Žorž Freš (68), koji je član Socijalističke partije više od 30 godina, već jednom je bio suspendovan sa svih odgovornih položaja u stranci, kada je u februaru 2006, za Alžirce, koji su bili u sastavu pomoćnih francuskih trupa, rekao da su niža rasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari