Bugarski predsednik Georgij Prvanov juče je obećao da će tokom drugog predsedničkog mandata nastaviti proevropsku politiku i odupreti se populizmu. „Braniću evropski interes u raspravama koje se budu otvarale u bugarskoj javnosti, bez obzira na to da li će to biti popularna opcija ili ne.

Bugarski predsednik Georgij Prvanov juče je obećao da će tokom drugog predsedničkog mandata nastaviti proevropsku politiku i odupreti se populizmu. „Braniću evropski interes u raspravama koje se budu otvarale u bugarskoj javnosti, bez obzira na to da li će to biti popularna opcija ili ne. Ako želimo da živimo kao Evropljani u Bugarskoj i kao Bugari u Evropi moramo da ispunimo očekivanja naših evropskih partnera“, izjavio je Prvanov na jednoj vojnoj svečanosti. „Našu snagu čine tolerancija i dijalog, a ne etnički kontekst naše politike. Moderni patriotizam se ne zasniva na konfliktima, tenzijama i sukobima, već na dobrosusedstvu i jasnim evropskim principima“, rekao je bugarski predsednik.
Prvanov je u petak pred parlamentom položio zakletvu, čime je započeo svoj drugi petogodišnji mandat pošto je na izborima 29. oktobra pobedio ultranacionalistu Volena Siderova. On je prvi bugarski šef države koji je posle pada komunističkog režima dva puta biran na tu funkciju. Drugi mandat 49-godišnji Prvanov je osvojio sa 75,94 odsto dobijenih glasova pošto je većina stranaka njemu dala podršku, a ne ekstremističkom kandidatu Siderovu.
Madrid – Španija je poslala nekoliko stotina afričkih migranata s Kanarskih ostrva natrag u Senegal, javili su zvaničnici. Šest aviona ih je prevezlo sa ostrva Tenerife do Sent Luisa u severozapadnom delu Afrike. Ti migranti su među 30.000 Afrikanaca koji su 2006. stigli do Kanarskih ostrv, posle opasnih putovanja morima u improvizovanim drvenim brodićima. Najveći broj njih su Senegalci, a ostali su uglavnom iz Gvineje, Malija ili Mauritanije.
Komandant Aleksis Korea, član Španskog nacionalnog komiteta za raseljena lica, izjavio je za novinsku agenciju AFP da je 448 osoba u nedelju vraćeno kući. Neki od migranata su se više puta žalili da su prevareni jer im je rečeno da lete za Madrid i Barselonu. Više od 31.000 migranata stiglo je na Kanarska ostrva tokom 2006, što je više nego šest puta više u odnosu na 2005. Kanarska ostrva su jedna od najpopularnijih destinacija za Afrikance koji pokušavaju da stignu do Evrope kako bi pobegli od siromaštva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari