Premijer Belgije Gi Ferhofstat založio se juče da se parlamentarni izbori u toj zemlji održe 10. juna, istog dana kada i u Francuskoj. U saopštenju kancelarije premijera navodi se da će Ferhofstat tražiti saglasnost vlade za datum izbora. Ferhofstat je rekao da očekuje da će vlada u martu izaći s budžetskim predlogom koji će, osmu godinu zaredom, pokazati uravnoteženost budžeta.

Premijer Belgije Gi Ferhofstat založio se juče da se parlamentarni izbori u toj zemlji održe 10. juna, istog dana kada i u Francuskoj. U saopštenju kancelarije premijera navodi se da će Ferhofstat tražiti saglasnost vlade za datum izbora. Ferhofstat je rekao da očekuje da će vlada u martu izaći s budžetskim predlogom koji će, osmu godinu zaredom, pokazati uravnoteženost budžeta. Kraljevina Belgija ima dvodomni parlament. Gornji dom, Senat, čini 71 član, od kojih su neki direktno izabrani, a neki su predstavnici nacionalnih zajednica i regiona, dok se članovi Predstavničkog doma, njih 150, koji predstavlja sve građane Belgije, biraju prema proporcionalnom izbornom sistemu. Glasanje u Belgiji je obavezno za sve birače, zbog čega ta zemlja ima najveći odziv u svetu, skoro 95 odsto na poslednjim izborima održanim 18. maja 2003. Ferhofstat, iz stranke Flamanski liberali i demokrate, prvi put je postao premijer 1999, a zatim ponovo 2003. kada je stao na čelo četvoročlane koalicione vlade flamanskih i valonskih liberala i socijalista.
Madrid – Premijer Španije Hose Luis Rodriges Sapatero branio je juče svoju politiku dijaloga s baskijskom separatističkom organizacijom ETA, pošto je posle nedavnog bombaškog napada te grupe oštro kritikovan u javnosti. Sapatero je rekao da vlada mora da pokuša da na bilo koji način pronađe rešenje za 40-godišnji sukob u kojem je do sada poginulo 800 ljudi. Zbog brojnih hapšenja i problema oko regruta, ETA trenutno ima samo dvadesetak aktivnih boraca i oko 100 saradnika, ali grupa je i dalje sposobna da sprovodi razorne napade. U bombaškom napadu na međunarodni aerodrom u Madridu 30. decembra poginule su dve osobe i potpuno su uništeni neki delovi aerodroma. Bomba podmetnuta na tom aerodromu bila je teška više od 500 kilograma, a policija je kasnije pronašla još dve bombe u Baskiji. „Španci imaju pravo da žive u miru. Vlada mora to pravo da pretvori u realnost, koristeći pravni sistem i snage bezbednosti i pronalaženjem puteva za vođenje dijaloga u cilju okončanja nasilja“, rekao je Sapatero.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari