Potrošači u Sloveniji za plaćanje robe i usluga od danas mogu koristiti isključivo evro. Zajednička evropska valuta evro uvedena je u Sloveniji pre dve nedelje, 1. januara, i od tada do juče je bilo dozvoljeno plaćanje u obe valute, uz obavezu trgovaca da kusur vraćaju u evrima.
Od juče, nakon što je Slovenija uvela evro, tolar star tek 15 godina tokom kojih je uživao poverenje građana, definitivno odlazi u istoriju.

Potrošači u Sloveniji za plaćanje robe i usluga od danas mogu koristiti isključivo evro. Zajednička evropska valuta evro uvedena je u Sloveniji pre dve nedelje, 1. januara, i od tada do juče je bilo dozvoljeno plaćanje u obe valute, uz obavezu trgovaca da kusur vraćaju u evrima.
Od juče, nakon što je Slovenija uvela evro, tolar star tek 15 godina tokom kojih je uživao poverenje građana, definitivno odlazi u istoriju. Građani kojima je ostalo tolara, moći će ih besplatno zameniti za evro u bankama, štedionicama i poštama do 1. marta, a potom samo u Banci Slovenije. Kovanice tolara će moći da zamene još deset godina, a vreme zamene papirnih novčanica nije ograničeno.
Rim – Vojni sud u severnom italijanskom gradu La Specija osudio je deset bivših pripadnika nacističkih SS jedinica na doživotnu robiju. Oni su osuđeni zbog zločina iz 1944. godine, kada je više od 700 ljudi ubijeno u blizini Bolonje, što je najveći masakr civila u Drugom svetskom ratu u Italiji.
Desetorica, za koje se veruje da žive u Nemačkoj, osuđena su u odsustvu, javlja italijanska agencija ANSA, koja dodaje da je sedam optuženih oslobođeno optužbi. Nacističke jedinice su zločin izvršile pri povlačenju iz Italije nadomak grada Markaboto, u planinskom području kod Bolonje. Od 29. septembra do 5. oktobra te godine, ubile su više od 700 ljudi, uglavnom dece, žena i staraca.
Varšava, Bratislava – Pravoslavni vernici u Poljskoj i na istoku Slovačke dočekali su Novu godinu po julijanskom kalendaru. U Potkarpatskom regionu na jugoistoku Poljske vernici Grčko-katoličke i Poljske pravoslavne crkve slavili su tradicionim „malankama“, bučnim veselim noćnim zabavama, tipičnim i za Ukrajinu. „Od početka devedesetih godina prošlog veka ‘malanke’ su ponovo sve popularnije. U mestima gde žive zajedno vernici i zapadnog i istočnog hrišćanskog obreda slavimo Novu godinu dva puta po oba kalendara“, kazao je sveštenik Grčko-katoličke crkve Andžej Žurav.
Bratislava – Slovaci nemaju nimalo problema da otpevaju češku himnu, ali zato ne znaju drugu strofu svoje, upozorio je slovački onlajn dnevnik „Aktualne.sk“. Neznanje je posledica sedam i po decenija provedenih u zajedničkoj državi, kada se pevala federalna himna, sastavljena od češke „Gde je moj dom“ i prve strofe slovačke „Nad Tatrama seva“.
Drugu strofu koju nisu pevali u školi na časovima muzičkog obrazovanja, ne znaju ni mnogi poslanici slovačkog parlamenta, pokazala je jedna anketa slovačke televizije. Političari su se međutim branili da himnu pevaju s takvim ponosom da prestaju da vode računa o tekstu. „Nekim Slovacima starije i srednje generacije manje problema čini tekst češke himne na koju su bili navikli u vreme zajedničke države. Oni obrazovaniji su naučili i drugu strofu, a ostale ne može na to niko da natera“, kazao je istoričar Milan Podrimavski.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari