Najmanje 250 zatvorenika u Bugarskoj počelo je štrajk glađu, zahtevajući izmene u nacrtu zakona o amnestiji. Prema sofijskim medijima, kako prenosi Makfaks, štrajk glađu počelo je juče 140 osuđenika u Sofiji i oko 150 u Pazardžiku. Štrajkači traže da se iz nacrta izbaci član zakona, kojim bi se obesnažila amnestija zatvorenika recidivista, osim onih kojima je preostalo još samo tri meseca izrečene kazne.

Najmanje 250 zatvorenika u Bugarskoj počelo je štrajk glađu, zahtevajući izmene u nacrtu zakona o amnestiji. Prema sofijskim medijima, kako prenosi Makfaks, štrajk glađu počelo je juče 140 osuđenika u Sofiji i oko 150 u Pazardžiku. Štrajkači traže da se iz nacrta izbaci član zakona, kojim bi se obesnažila amnestija zatvorenika recidivista, osim onih kojima je preostalo još samo tri meseca izrečene kazne. Deo štrajkača u zatvorima odbija da uzme hranu, a deo odbija da izvrši dnevne zapovesti.
Bukurešt – Opoziciona Socijaldemokratska partija (PSD) pokrenula je u rumunskom parlamentu proceduru suspendovanja predsednika Trajana Baseskua zbog navodnog kršenja ustava. Dokument sa dokazima za smenjivanje predsednika Rumunije sadrži 25 optužbi i zasniva se na 30 članova Ustava, a na njemu su radili pravnici članovi PSD, među kojima i jedan od autora ustava Rumunije. Za smenu predsednika potrebni su ozbiljni dokazi o kršenju ustava, potom sledi glasanje u parlamentu i na kraju referendum o smeni. Predsednik PSD Mirčea Džoana rekao je da Basesku „već dve godine stvara haos i konflikte, a tako će nastaviti i naredne tri, pa je suspenzija jedino rešenje za izlazak iz ovog začaranog kruga“. On je rekao i da se Baseskuova politika zasniva na „diskreditovanju državnih institucija, političkih partija, nepoštovanju principa podele vlasti, čime teži totalitarnoj vlasti“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari