Iz Haškog Mehanizma još nije stigla optužnica protiv radikala 1Foto: FoNet/ SRS

Ministarstvo pravde dobilo je zvaničnu informaciju od Mehanizma za međunarodne krivične sudove (Mehanizam) u Hagu da Srbija može da preuzme slučaj Petra Jojića i Vjerice Radete, ali još uvek nije dobilo optužnicu i kompletan predmet, koji se nalaze kod tužiteljke Dajane Elis.

Tek kada Srbiji budu dostavljeni ti dokumenti, znaće se zvanični koraci, ističu u Ministarstvu pravde za Danas povodom predstojećeg suđenja funkcionerima Srpske radikalne stranke (SRS) Vjerici Radeti i Petru Jojiću u Srbiji.

Podsetimo Mehanizam, inače pravni naslednik Haškog tribunala, odlučio je da pravosuđu Srbije ustupi slučaj dvoje radikala, koji se terete za nepoštovanje Tribunala u procesu koji je u Hagu vođen protiv njihovog lidera Vojislava Šešelja. Još u oktobru 2012. Tribunal je optužio troje predstavnika SRS (Jovo Ostojić je u međuvremenu preminuo) da su uticali na svedoke tako što su ih pretnjama, ucenama i mitom nagovarali da promene iskaze ili da ne svedoče.

Bez obzira na oštro protivljenje tužiteljke Dajane Elis, koja je bila zadužena za slučaj radikala, odluku o ustupanju predmeta Srbiji nedavno je doneo sudija Ajdin Akaj, te naložio da se slučaj što pre prebaci u Srbiju. Takođe, povučen je nalog Haškog tribunala za hapšenje Radete i Jojića, ali je izdat novi nalog za njihovo hapšenje ukoliko napuste Srbiju.

Vjerica Radeta je izjavila za naš list da je od početka govorila kako se ne protivi da učestvuje u postupku pred srpskim sudovima, te da je ubeđena da će dokazati da nije prekršila zakon. Nakon što je 2016. Veće za ratne zločine Višeg suda u Beogradu odlučilo da ne postoje zakonske osnove za hapšenje i izručenje predstavnika SRS, Haški tribunal je početkom oktobra te godine izdao međunarodni nalog za njihovo hapšenje, a i Interpol je za njima raspisao „crvene poternice“. Takođe, Tribunal je nekoliko puta prijavio Srbiju Savetu bezbednosti UN zbog slučaja radikala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari