Za upis u medicinske, ekonomske i ugostiteljsko-turističke škole i ove godine je vladalo veliko interesovanje svršenih osnovaca, a podaci sa tržišta rada potvrđuju da učenici biraju obrazovne profile koji im omogućuju brzo zaposlenje po sticanju srednjoškolske diplome.

Prva na rang-listi najatraktivnijih srednjih škola je Medicinska škola u Zemunu. Obrazovni profil medicinska sestra-tehničar kao jednu od prve tri želje navelo je čak 1.017 učenika, a mesta je bilo za 150 đaka. Komentarišući veliko interesovanje svršenih osnovaca za ovo zanimanje, pomoćnica direktora Medicinske škole Biljana Jovanović-Glavonjić ističe da su učenici, a pre svega njihovi roditelji, ove godine bili realniji.

– Mislim da su roditelji shvatili da za obrazovne profile fizioterapeutski i farmaceutski tehničar deca moraju da imaju najmanje 95 poena. Drugi razlog je to što opšti smer pruža veće mogućnosti za zaposlenje, posebno u inostranstvu – ističe naša sagovornica. Ona dodaje da su na smer medicinska sestra upisani mahom odlični i vrlo dobri đaci.

Da interesovanje za medicinske škole ne jenjava svedoči i rang-lista najatraktivnijih obrazovnih profila, na kojoj već po tradiciji prednjače ogledni profili fizioterapeutski i farmaceutski tehničar. Veliko interesovanje i dalje vlada za ugostiteljsko-turističku struku (zanimanja kuvar, konobar, turistički tehničar), ali i za ekonomske škole (ogledni profili službenik osiguranja, bankarski službenik, poslovni administrator). Na spisku najpoželjnijih zanimanja su i gimnazije, ali i ženski i muški frizer.

– Nije slučajno što su i trogodišnji obrazovni profili na vrlo visokom mestu. To pokazuje da učenici sve više razmišljaju racionalno, jer im ovi profili nakon završetka škole omogućuju da se brzo zaposle. Najmanje atraktivna područja rada i dalje su proizvodnja i prerada hrane, mašinstvo, prerada i obrada drveta i tekstilstvo. To su oblasti u kojima ima vrlo malo posla. Zabrinjava podatak da se na tom spisku našao i pekar, jer oni po završetku školovanja relativno lako nalaze posao. Ovaj profil nije dovoljno atraktivan, jer verovatno nedostaje podrška poslodavaca da bi popularisali to zanimanje – kaže Bogoljub Lazarević, pomoćnik ministra prosvete za srednje obrazovanje.

Kako saznajemo u Nacionalnoj službi za zapošljavanje, među suficitarnim zanimanjima prednjače ona sa četvrtim stepenom stručne spreme, i to uglavnom u oblastima za koje su đaci slabo zainteresovani. Izuzetak su maturanti gimnazije i frizeri. Na spisku deficitarnih zanimanja uglavnom su poslovi za koje se traži visoka stručna sprema, a lako se zapošljavaju i farmaceutski tehničari i knjigovođe.

Krajem maja na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje bilo je 206.829 nezaposlenih osoba sa trećim stepenom stručne spreme, a 206.854 sa četvrtim stepenom.

Najtraženiji profili

Prema broju planiranih mesta za upis u vrhu najatraktivnijih obrazovnih profila našao se i ogledni tehničar za bezbednost saobraćaja, koji je ove godine prvi put uveden u nišku Tehničku školu „12. februar“. Čak 251 učenik je ovo zanimanje naveo među prve tri želje, a 77 đaka kao prvu, dok je mesta bilo za 20 najboljih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari