Iz kojih škola dolaze najuspešniji kandidati, a kako su prijemni uradili odlikaši: Analiza upisa na Medicinski fakultet u Beogradu

Ostavite komentar


  1. Da, gimnazijalci su bolji ali hajde malo istraživačkog novinarstva…zašto? Medicinske škole NEMAJU sve četiri godine biologiju i hemiju.

  2. Moja X.i u moje davno vreme ko je imao srece da mu.predaje prof.Kaja,hemiju upisivao je glat.
    Meni je nazalost predavala Silvija i.propast.a biologiju.i fiziku maksimum.i danas me dusa boli.

  3. Nadam se da ce Medicinski fakultet i dalje zadrzati isti princip pri rangiranju jer ne daj bozeda se buduci lekari upisuju bez prijemnog ispita!
    Svi znamo da se u nekimskolama poklanjsju ocene i ne bi bilo fer prema djacima koji su ih mukom zasluzili.
    Medicinu i treba da upisu samo najbolji,al crno nam se pise za buduce ucitelje i vaspitace..

  4. Moje dete je upisalo medicinski sa društvenog smera gimnazije.Sam je spremao biologiju i hemiju,a i mene iznenadio šta je upisao,jer jezike razbija.
    NajvaNije je učiti,ne poklanjati ocene i podrAti decu u onome što žele da budu.
    Nikako,ono što mi želimo.
    I ja sam se čudio kada sam video liste,pa neko sa svim peticama ne može da sakupi 30 poena
    Tu je sve jasno.

  5. Lepa statistika koja manje više ne znači ništa. Naravno da ima više gimnazijalaca nego učenika stručnih škola jer jednostavno imaju duplo veći broj časova hemije i biologije. Da bi se medicinski tehničar spremio za upis potrebni su privatni časovi jer priprema u samoj školi nije adekvatna. Mislim da je ceo sistem postavljen pogrešno. Valjda neko ko se već posvetio medicini ima prednost? Da ne bude zabune, moja ćerka je upisala ali mnogi nisu a sigurno bi više pružili nego gimnazijalci.

  6. Pozdravite vaše statističare, obavestite ih da u njihove parametre ne ulazi to da su programi medicinske škole i gimnazije dva kvalifikaciona predmeta potpuno različiti, da medicina ima manje biologije i hemije, da se prijemni polaže po programu gimnazije, da to traje više od pola veka, da je sve nepravedno i nakaradno postavljeno, da u provinciji važi pravilo ko ne zna gde će upisuje gimnaziju (znači to više nije škola najboljih učenika), i da su svi prijemni ispiti svih fakulteta prilagođeni gimnaziji, i to je rana našeg obrazovnog sistema koja izgleda nikada neće biti sanirana. Učenici koji savladaju osnove anatomije, patologije, fiziologije, farmakologije, neurologije, zdravstvene nege, pedijatrije, interne medicine i td. polažu pantljičara, crve i amebe da bi se kvalifikovali na fakultet svoje struke. To je ponižavajuće. Gimnazija ima svoje usmerenje ka fakultetima prirodnih i društvenih nauka, ka jezicima, i td.i svako ko želi da upiše te fakultete igra po „njihovim pravilima“, pa dajte pravila u medicini!

  7. Sve je to u redu, ali se bojim da još uvek ima one selekcije dece preko raznih vrsta veza pa da ne pričam da se klasifikacija vrši i po staležu kod nas a i odakle je dete

  8. Potrudite se da tekstovi budu pravilno napisani, bez ponavljanja reci u razlicitim oblicima, kao da je neko pisao clanak nenaspavan i bez koncentracije u minut do objavljivanja.
    Postavite pitanja pri formulisanju teksta, sta, ko, kako, koliko i odgovorite na ta pitanja.
    Ovo ne deluje kao nivo pismenosti niti formulacije teksta za ozbiljan novinarski portal.
    Svako dobro.

    Pozdrav

  9. Mislim da je trebalo da stoji u tekstu i da je indeks broj 1 na Medicinskom fakultetu učenik 8.gimnazije.

  10. Ucenik 8.gimnazije je jedini koji je upisao Medicinski fakultet bez polaganja prijemnog, sa dve osvojene nagrade !!! Svakako je trebalo da stoji u tekstu jer ovako nesto se nije desilo dugi niz godina,ako se i desilo.

  11. Prije 58 godina kao gimnazijalac iz BiH položio sam prijemni ispit na beogradskom Mašinskom fakultetu iz tri predmeta: matematika, fizika, hemija. Pitao sam se kako su srednjoškolci iz mašinskih tehničkih škola mogli da polože (sa minimalno 51%) prijemni iz hemije jer istu nisu uopšte imali u srednjoj školi. I danas pamtim 10-to pitanje iz hemije: strukturne formule mravlje i mliječne kiseline. Glupost do neba, jer kasnije nisam imao bilo kakav dodir sa (organskom) hemijom ni tokom studija ni nakon toga.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 16. avgust 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Nataša Miljković, TV novinarka

Danas čitam od samog početka. Pomagao mi je u emisijama koje sam radila, ali i u životu u Srbiji mi je pomagao.