Gotovo 150.000 ljudi izbeglo je iz Malija u susedne zemlje, a broj raseljenih lica zbog sukoba u toj zemlji je oko 230.000, saopštila je juče Kancelarija UN za koordinaciju humanitarnih pitanja.


Iz Malija je izbeglo 144.500 ljudi, među kojima 54.100 u Mauritaniju, 50.000 u Niger, 38.800 u Burkinu Faso i 1.500 u Alžir. Svetski program za hranu, koji preko više nevladinih organizacija doprema hranu u Mali, je saopštio da mu nedostaje 129 miliona dolara kako bi sve potrebe u Maliju bile zadovoljene.

Sukobi u Maliju traju od kada su islamistički pobunjenici iskoristili haos nastao posle državnog udara u martu prošle godine i zauzeli severni deo zemlje. Francuski predsednik Fransoa Oland u petak je odobrio vazdušne napade u Maliju, pošto su islamisti sa severa Malija krenuli u ofanzivu ka jugu i zauzeli grad Konu. Francuske trupe su zaustavile napredovanje islamista ka centralnom Maliju i bombardovale njihove položaje u gradovima Gao i Kidal. Međutim, islamisti su zauzeli Dijabali, oko 400 kilometara severno od Bamakoa.

Oland je juče u Abu Dabiju izjavio da je ojačao francuske vojne snage u Maliju i da očekuje dolazak afričkih snaga protiv oružanih islamskih grupa. On je rekao da će Francuska nastaviti da deluje s kopna i iz vazduha i dodao da će afričkim snagama biti potrebno nedelju dana da se razmeste. Francuska trenutno ima 750 vojnika u Maliju, ali se najavljuje dolazak još 1.500.

Zemlje članice Ekonomske zajednice zapadnoafričkih zemalja (EKOWAS) odobrile su u subotu slanje svojih snaga u Mali. Saopšteno je da Kanada šalje teretni vojni avion u Mali kao logističku podršku.

Generalni sekretar Organizacije za islamsku saradnju Ekmeledin Ihsanoglu uputio je juče iz Džede apel za primirje u Maliju gde se francuske i malijske snage bore protiv islamskih grupa. Ihsanoglu je uputio apel da se „odmah postigne primirje“ u zemlji, koja je članica islamske organizacije.

Stranci u Francuskoj pod prismotrom

Pariz – Francuski ministar policije Manuel Vals izjavio je juče da se Francuska suočava sa unutrašnjim i spoljnim neprijateljima i da su pod nadzorom osobe koje idu ili se vraćaju iz Avganistana, Sirije i regiona Sahela. „Francuska nadgleda osobe koje hoće da idu u Avganistan, Siriju i u region Sahel. Nadziremo one koji bi odande mogli da se ovde vrate“, rekao je Vals za televiziju BFM, i dodao da se Francuska suočava sa „unutrašnjim i spoljnim neprijateljem“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari