Penzioner iz Zaječara Božidar Nikolić već godinama u centru grada uzgaja kivi. Kako on kaže za Danas, ovo voće je ukusnije i sočnije iz njegove bašte nego iz prodavnice.
Nekada je smokva bila retkost u Srbiji i Zaječaru, a onda i limun. U Vražogrncu, selu pored grada raste banana, a u samom centru raste i kivi.
Božidar kaže da je do doprve biljke “došao je sasvim slučajno”.
“Pre destak godina komšija je iz Nemačke doneo sadnicu kivija za svog prijatelja, ali se on predomislio i nije je uzeo. Kada je meni ponudio sadnicu razmišljao sam da li da je zasadim jer o tom voću ništa nisam znao. Posle par dana rešio sam da je uzmem i našao mesto gde da je zasadim“, priču Božidar.
Prema njegovim rečima, on je biljku zalivao tri godine. Potom su se pojavili prvi cvetovi, a zatim i plodovi.
“Na početku je to bila manja količina kivija koju sam ubrao, ali kako su godine prolazile, plodova je bilo sve više i više. Prošle godine sam nabrao više od 50 kilograma, a ove očekujem još više”, ističe za Danas Božidar Nikolić.
Na pitanje da li ima razlike između kivija iz njegove bašte i onog kupljenog, Božidar uz osmeh odgovara:
“Ima. Kivi iz moje bašte je mnogo slađi i sočniji. Da svratite za desetak dana da probate, pa sami da kažete koji je ukusniji”.
Božidar objašnjava da kivi cveta oko 15. maja, a da se bere oko 20. novembra.
“Tako su mi rekli i tako radim. Prve tri godine sam ga zbog mraza prekrivao u zimskom periodu da se ne smrzne, a nakon toga više ne. Održavanje nije zahtevno – ne prska se, samo se dodaje voda i stajsko đubrivo”, kaže Božibar.
Kivi u centru Zaječara prvo je privukao pažnju komšija Posle svake berbe oni ga prvo degustiraju.
“Naravno da dajem komšijama. Uzimali su i sadnice od mene, ali retko kome se primila. Zašto je tako, ne znam, ali jednostavno retko ko je dobio slatke plodove, kao što se nalaze u mom dvorištu”, dodaje on.
Pored kivija, dvorište ovog penzionera iz Zaječara krasi cveće i desetine ptica, sa kojima se on budi, i odlazi na spavanje.
Kivi (lat. Actinidia deliciosa) je stablasta biljka iz porodice Actinidiaceae. Poreklom je iz Kine, gde je njen plod proglašen za nacionalno voće.
U zavisnosti od mesta na kojem raste, može da dostigne visinu i do devet metara.
Prirodna staništa Kivija su brežuljkasti prostori Kine, Japana i Sibira, gde raste ne visini između 600 i 2.000 metara nadmorske visine.
Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.