Za realizaciju više od dvadeset novih projakate u ovoj i narednoj godini iz Nacionalnog investicionog plana odobreno je 2,27 miliona evra, što je, kako kaže predsednik opštine Lebane dr Mića Stanković, najveće ulaganje u poslednjih pedeset godina.
– Prethodne godine realizovali smo tridesetak projekata, pripremili više od 20, a računamo da ćemo još tridesetak ostvariti do kraja ove i u 2008.

Za realizaciju više od dvadeset novih projakate u ovoj i narednoj godini iz Nacionalnog investicionog plana odobreno je 2,27 miliona evra, što je, kako kaže predsednik opštine Lebane dr Mića Stanković, najveće ulaganje u poslednjih pedeset godina.
– Prethodne godine realizovali smo tridesetak projekata, pripremili više od 20, a računamo da ćemo još tridesetak ostvariti do kraja ove i u 2008. godini – kaže Stanković.
U Lebanu, gde je veliki broj radnika bez posla, ali gde nedostaju stručnjaci koji se bave planiranjem, morali su da ulože velike napore kako bi svaki program bio valjano urađen i prihvaćen.
– Vrednost godišnjeg ulaganja iz Nacionalnog investicionog programa dvostruko je veća nego što je budžet opštine, što samo po sebi dovoljno govori o ozbiljnosti najnovijih investicija – konstatuje dr Stanković.
U Lebanu će, na primer, samo u rekonstrukciju i gradnju saobraćajnica koje su u lošem stanju, biti investirano više od 703.000 evra. Posebna pažnja posvećena je planinskoj zabiti opštine, gde je stanje putne infrastrukture najkritičnije, pa se dešava da u zimskim mesecima neka naselja danima budu odsečena od centra opštine. Za uređenje Doma zdravlja ulaže se više od 446.000 evra. Lekari i ostalo medicinsko osblje ovde vode brigu o 27.000 zdravstvenih osiguranika. U Lebanu će 200.000 evra biti investirano u fabriku za preradu vode za piće, jer je, posebno u letnjim mesecima, stanje kritično, pa su česte restrikcije. Posebna briga će biti posvećena obrazovnim institucijama. Planirana je rekonstrukcija više osnovnih škola, ali i navka više od osamdeset računara.

Sto projekata za tri godine

Predsednik opštine Lebane je na svečanoj sednici lokalnog parlamenta, koja je održana prekjuče, istakao da je u poslednje tri godine ostvareno više od sto infrastrukturnih programa. Planira se opremanje i dve industrijske zone, što bi trebalo da smanji nezaposlenost, koja je najveći problem ovoga kraja. Inače, povodom Dana opštine, pojedincima i kolektivima uručena su priznanja za doprinos u razvoju ovoga kraja juga Srbije.

-Pripremili smo i poseban program za adaptaciju 130 stambenih jedinica, a u centru pažnje su najmlađi, naročito deca sa posebnim potrebama – dodaje dr Stanković.
Prvi čovek lebanske opštine kaže da je trenutno stanje u privredi veoma teško i da se bez pomoći nadležnih republičkih institucija ne može ni prevladati.
– Sva odobrena sredstva su krajnje racionalno i namenski ulagana, a u pripremi novih programa očekujemo podršku nadležnih ministarstava i Fonda za razvoj – kaže dr Mića Stanković, predsednik opštine Lebane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari