Zahvaljujući donaciji IRD od devet hiljada dolara kao i donatorima iz lokalne sredine koji su uložili 2.150 dolara, opremljena je Sigurna kuća koja može da opsluži šest žrtava nasilja. Prvi slučaj zabeležen je nedavno kada je Sanja S. (36) prijavila policiji da ju je fizički i psihički maltretirao suprug Bogdan S.

Zahvaljujući donaciji IRD od devet hiljada dolara kao i donatorima iz lokalne sredine koji su uložili 2.150 dolara, opremljena je Sigurna kuća koja može da opsluži šest žrtava nasilja. Prvi slučaj zabeležen je nedavno kada je Sanja S. (36) prijavila policiji da ju je fizički i psihički maltretirao suprug Bogdan S. (43) i da je lečena u bolnici. Na lokalnoj TV ona je dala izjavu da „život ne treba da bude mučenje i da joj je Bog dao život koji niko ne može da gazi“. Šabačka policija podnela je krivičnu prijavu Opštinskom javnom tužilaštvu protiv Bogdana S. zbog osnovane sumnje da je izvršio krivično delo nasilja u porodici, uz konstataciju da je Sanja S. zadobila lake telesne povrede. Inače, Bogdan S. je sveštenik, sada je premešten u drugo mesto i više ne može da bude paroh.
Jedan od uslova boravka u Sigurnoj kući je da žrtva nasilja to prijavi nadležnim organima koji to dalje procesuiraju. Za funkcionisanje SOS centra iz opštinskog budžeta izdvojeno je 1,7 miliona dinara, što podrazumeva rad mobilnih timova, SOS telefone i sve ostale potrebe Sigurne kuće. Samo prošle godine u šabačkoj opštini zabeleženo je više od sto slučajeva nasilja. Najveći broj žrtava su ekonomski zavisne, nezaposlene žene, sa završenom osnovnom i srednjom školom, a njima je vrlo sličan društveni status nasilnika. Nasilje u prodici je najčešće dugotrajno, u 73 odsto slučajeva su žrtve žene, u 23 odsto su muškarci, uglavnom stariji ljudi koji trpe nasilje sinova. U strukturi nasilja 56 odsto je partnersko, 22 odsto je nasilje odrasle dece nad roditeljima, a devet odsto roditelja nad decom. U gotovo polovini slučajeva nasilje je fizičko, tako da finansiranje rada Sigurne kuće u Šapcu ima puno opravdanje. Žrtve, iako uplašene, prihvataju saradnju sa stručnim timovima, ali mali broj njih se obraća lekaru zbog telesnih povreda. To je i osnovni nedostatak materijalnog dokaza za svedočenje na sudu. Osnovni cilj je da se žrtve nasilja tokom boravka u Sigurnoj kući smeste na sigurnom dok se ne snađu za egzistenciju i povratak u normalan život.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari