Sedamnaest poena, tri u bloku, dva asa, fenomenalna dvadeset i tri prijema servisa uz vrlo visok procenat uspešnosti je učinak najboljeg igrača meča 6. kola Viner Štetiše lige između Novog Pazara i Ribnice i čitave šeste prvenstvene runde Srećka Ristića. Zbog povrede do koje je došlo na samom početku prve utakmice u šampionatu protiv Inđije 28 – godišnji Zaječarac morao je da propusti naredna dva meča u kojima Novi Pazar nije osvojio ni bod, da bi se na parket vratio za meč 4. kola sa Spartakom iz Ljiga.

 U tom, za Pazar vrlo važnom duelu, odigrao je odlučujuću ulogu u prelomnom drugom setu, kada je kod rezultata 24:22 za protivnika od poslednjih šest poena koji su njegovom timu doneli skoro izgubljen set osvojio četiri, što iz smeča, što iz bloka. U Kup duelu sa Partizanom ponovo je bio jedan od najboljih pojedinaca u domaćem timu (15 poena, četiri bloka, jedan as i 35 prijema servisa). Brz i eksplozivan Ristić, iako rastom (191 cm) jedan od najnižih igrača u timu Novog Pazara (niži su samo Zoranić i Kapur), ovakvim nastupima samo je potvrdio nepodeljeno mišljenje odbojkaške javnosti da kada on igra, igra i Novi Pazar.

  • Skoro je nemoguće porediti ekipu Novog Pazara iz prve tri i poslednjih pet utakmica. Za razliku od početka šampionata sada je pravo uživanje gledati vaše mečeve. Kako je došlo do tako nagle promene?

– U početku nismo bili opušteni. Veliko očekivanje od duela sa Inđijom stvorilo je ogroman pritisak s kojim nismo uspeli da se izborimo i to nas je koštalo poraza, u Požarevcu je bilo još gore, tek su, pored izgubljene utakmice, stvari počele da dolaze na svoje mesto u meču sa Partizanom. Sve kasnije duele dobili smo sa pedeset odsto naših stvarnih mogućnosti. Na toj činjenici i gradimo optimizam za buduće nastupe. Bićemo još bolji kada izbegnemo stegnutost koja nas prati u početnim setovima. Dešavalo nam se da zbog manjka samopouzdanja jurimo ogroman zaostatak, a to nije uvek lako. Jako je dobro što ne padamo u neizvesnim završnicama, umemo da ih uspešno privedemo kraju. Takav slučaj smo imali u Kragujevcu, a malo je falilo da isto to ponovimo u kup meču s Partizanom. U Superligi ne postoje dominantni timovi, za nijansu, dve Zvezda, Partizan i Vojvodina jesu ispred drugih, što nije dovoljno da ih svi ostali ne bi mogli pobediti. Nama je potrebno još više samopouzdanja koje dolazi sa pobedama, pa donekle i nezasluženim porazima kakav je bio onaj od Partizana u osmini finala Kupa Srbije.

  • Najavljen si kao top pojačanje tima. Smatraš li to opterećujućim faktorom?

– Očekivanja se moraju opravdati. Sa takvom ulogom sam umeo da se nosim i u svim ranijim klubovima. Povreda u meču sa Inđijom, već posle petog ili šestog poena omela me je da se u samom startu prikažem u najboljem mogućem izdanju. Kada sam osetio bol u primicaču nastavio sam da igram, da nisam oporavio bih se mnogo ranije. Na moju žalost želja da traženi i očekivani rezultati stignu što pre bila je jača i napravio sam grešku. Sada stvari stoje sasvim drugačije. Pokazali smo svima koji u nas nisu verovali da mesec dana nije dovoljan period da bi se merila nečija vrednost.

  • Partizan se baš provukao u Kupu?

– Bili smo tako blizu da ih izbacimo iz daljeg takmičenja. U prvenstvenom meču su nas potcenili. Došli su u Pazar na sam dan utakmice misleći da će to biti puko otaljavanje posla. Dobili su rezultatski ubedljivo, po igri nimalo lako. Kup utakmica nije imala nikakve sličnosti sa prvenstvenom. Znali smo da jednom tehnički superiornom timu kakav je Partizan možemo da pariramo samo ako im poremetimo prijem servisa i na taj način sprečimo mogućnost više napada na jedan blok. Pojačali smo i znatno popravili naš servis čime smo ih u dobrom delu meča udaljili od mreže, tako da smo uspeli da uspostavimo ravnotežu u bloku i prava je šteta što se nismo na kraju radovali, jer ne bi bilo nezasluženo da smo pobedili.

  • Posle dva zvanična meča sa Partizanom, jednog zvaničnog i više prijateljskih sa Crvenom zvezdom sutra u ,,Pendiku“ čekate još jedan veliki tim – Vojvodinu.

– Istrošili smo se u meču s Partizanom, pa i pored toga dobro odigrali prvi set protiv Zvezde u Beogradu. Zvezda je tim koji zna kako se dobijaju rezultatski i najtesnije završnice. Njihovo iskustvo, strpljenje i samopouzdanje omogućuje im da takve završnice ne igraju brzopleto i na jednu loptu. Kada je najteže oni su najbolji. Sve što je Zvezdina najveća vrlina ogromna je mana Vojvodine. Imaju odličan tim predvođen primačem Katićem i korektorom Luburićem, a i ostale pozicije su im dobro popunjene. Dođe li do neizvesne završnice mislim da nismo bez šansi za pobedu. Od nas se ne očekuje da osvajamo bodove u sudarima sa favoritima lige što bi trebala da bude i prednost za moj tim. Utakmica sa Partizanom u kupu je najbolji primer da kada uz sebe imamo ispunjenu dvoranu iz Pazara teško da iko sme i da pomisli da će odavde lako odnositi bodove. Vojvodina jeste nešto kvalitetniji sastav od nas, ali to nije dovoljno da se proglasi favoritom kada igra u Novom Pazaru.

Poraz u Beogradu, dolazi Vojvodina

Posle tri uzastopne pobede na red je došao i poraz odbojkaša Novog Pazara. U 7. kolu aktuelni šampion Crvena zvezda slavila je u Beogradu rezultatom 3:1 ( 21:25, 25:17, 25:18, 25:17 ). Najzanimljiviji susret narednog, 8. kola, igraće se sutra u Novom Pazaru između domaćina i Vojvodine ( 19 sati ). Višestruki šampion iz Novog Sada trenutno je treći na tabeli sa 17 bodova, dva manje od lidera Partizana i jednim od drugoplasirane Crvene zvezde.

Vojvodina ima bilans od pet pobeda i dva poraza, oba sa gostovanja ( od Partizana i Zvezde ) istovetnim rezultatom 3:2. Sve ostale mečeve Novosađani su dobili maksimalnim rezultatom 3:0. Novi Pazar je peti na tabeli Superlige sa učinkom tri pobede i četiri poraza. U utakmici u Beogradu Novi Pazar je favorita iznenadio osvajanjem prvog seta, da bi u se u preostala tri praktično predao domaćinu Crvenoj zvezdi. Nešto bolji od ostalih u gostujućem timu bili su Ristić, Marinković, Božović i Hamzagić. Srećko Ristić osvojio je najviše poena za svoj tim ( 15), uz koje je dodao još jedan as i 29 prijema, ali je i četiri puta izblokiran.

Deveti Krstićev klub

Srećko Ristić rođen je pre 28 godina u Zaječaru. Karijeru je počeo u Timoku za koji je zajedno igrao sa godinu dana starijim dugogodišnjim reprezentativcem Srbije Draganom Stankovićem. Po odlasku iz rodnog grada polusezonu provodi u Budvanskoj rivijeri, a potom se seli u tim Studentskog centra iz Podgorice, pa u Rabotnički iz Skoplja, podgoričku Budućnost, rumunski Dež, Đerdap iz Kladova, da bi kraći period uoči dolaska u Novi Pazar proveo u Dubaiju. Za sada najuspešniju sezonu imao je u Rabotničkom s kojim je osvojio prvenstvo i kup, sa njim u timu Dež je u Rumuniji zauzeo četvrto mesto, a sa Đerdapom je dogurao do CEV kupa.

Bolji servis doneo rezultate

Novi Pazar je na početku prvenstva imao lošiji rezultate najviše zbog slabog servisa. „Bio je to naš najveći problem. Niko u ligi sem nas nije imao od šestorice petoricu smeč servera. Zato nam je i učinak bio skoro nikakav. Gubili smo preko 20 poena po utakmici zbog pogrešnih početnih udarac, što nije moguće u krajnjem rezultatu nadoknaditi ni protiv najslabijih rivala. Sada su Perić i Zatrić prešli na flot, što je dovelo do uspostavljanja balansa, sve smo bolji u napadu, a u prilog tome idu i rezultati“, sa zadovoljstvom govori o jednom od lociranih problema u igri njegovog tima Ristić.

Zatrić i Majdak

Iz sadašnjeg sastava Novog Pazara Ristić od ranije poznaje Irfana Hamzagića i Luku Marinkovića. „Znamo se iz Budvanske rivijere. Od tada je prošlo dosta vremena i sva trojica smo vidno napredovala. Naravno, slava koju su u Budvi stekli Hamza Zatrić i Mladen Majdak tolika je da je rečima i da hoću ne mogu opisati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari