Vlada indijske savezne države Andra Pradeš saopštila je juče da će tražiti od tužilaštva da procesuira 76 krivičnih slučajeva protiv zaposlenih u kompaniji koja daje pozajmice, pošto se veruje da su umešani u navođenje prezaduženih ljudi na samoubistva. Visoki zvaničnici SKS majkrofajnens, vodeće kompanije u Indiji specijalizovane za male pozajmice siromašnima, imali su informacije da su njeni zaposleni povezani sa samoubistvima zaduženih.


– Želeli bismo da ova stvar ode u tužilaštvo – rekao je glavni sekretar za ruralni razvoj R. Surahmanjam i dodao da je na tužiocima da pronađu dokaze i podnesu krivične prijave. Vlada Andra Pradeša veruje da je za visoku stopu samoubistva krajem 2010. godine odgovorna agresivna taktika davanja pozajmica i njihova naplata, ali kompanije koje daju mikrokredite negiraju krivicu.

Direktor SKS majkrofajnens M.R. Rao naveo je u septembru 2011. godine u pismenoj izjavi Vrhovnom sudu Indije da ta kompanija „nije ni uzrok samoubistava u državi Andra Pradeš, niti je odgovorna za njih“. SKS je naveo i da su njeni zaposleni oslobođeni krivice na sudu u dva slučaja, dok jedan proces još traje, kao i da je u 12 slučajeva policija utvrdila da njeni zaposleni nisu umešani ili su ih oslobodili odgovornosti tokom istrage.

Agencija AP navodi da je za loše istrage kriv i „spori“ pravosudni sistem. U jednom slučaju istražitelji koje je unajmila SKS pronašli su da je porodica žene kojoj je radnik SKS-a rekao da navede svoju ćerku na prostituciju kako bi platila dugove, bila pod pritiskom da povuče slučaj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari