Od 250 predatih projekata na konkursu prekogranične saradnje sa Mađarskom, raspisanom u septembru prošle godine, 69 je odobreno. „To je izuzetno visok prosek, gotovo svaki treći je uspešan, što je po nekim evropskim standardima stvarno dobro“, kaže za Danas direktor Fonda „Evropski poslovi“ Predrag Novikov.


Ukupno će za projekte biti raspoređeno 12,3 miliona evra, a potpisivanje ugovora očekuje se tokom jeseni. Najviše sredstava biće uloženo u oblast inovacija i istraživanja novih proizvoda i tehnologija – 3,7 miliona evra. Za projekte kulture izdvojiće se 1,2 miliona evra, za projekte koji su u oblasti vodnih resursa i upravljanja vodama, nešto preko milion evra, a za lokalnu mrežu puteva i pitanje transporta predviđeno je 1,8 miliona evra.

„Izuzetno je važno i da je Fond „Evropski poslovi“, zajedno sa Sekretarijatom za zaštitu životne sredine i održivog razvoja, te sa opštinama Sombor i Baja, realizovao projekat koji se tiče iskorenjivanja ambrozije, nazvan „Podrška okruženju bez alergenata“. Njegova ukupna vrednost je 397.000 evra, a od toga će oko 300.000 evra ostati u Vojvodini. Projekat će se realizovati dve godine, a za to vreme ambrozija će se tretirati i iskorenjivati na površini od 350 hektara u opštinama Sombor, Zrenjanin, Vrbas, Kikinda, Sremska Mitrovica i Baja“, navodi Novikov.

On ističe da je okviru projekta iskorenjivanja ambrozije predviđena i nabavka tehničkih sredstava, od traktora, kosilica i slično, a biće postavljene i merne stanice. „Uspešnost ovog posla pokazuje da samo jedan ovakav projekat može da pokrije gotovo godinu dana rada vojvođanskog predstavništva u Briselu.

Drugim rečima, mi smo pokrili celu narednu godinu, a sve to pokazuje koliko je ulaganje u Kancelariju Vojvodine isplativo. Rekao sam da ćemo na svaki dinar doneti deset, što se sada pokazuje sasvim opravdano“, zaključuje Novikov i dodaje da je Fond „Evropski poslovi“ već aplicirao na brojne druge projekte, te da se nada da će i višestruko prebaciti godišnje troškove u Briselu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari