Više od 200 kubnih metara smeća je izvađeno tokom čišćenja korita Gradašničke reke i Nišave, kao i Zavojskog jezera, koje je organizovalo društvo sportskih ribolovaca „Pastrmka“. Projekat ovih javnih radova, sa 3,3 miliona dinara finansira Ministarstvo za ekonomiju i regionalni razvoj.

U izvođenju projekta učestvuje pirotsko Javno preduzeće „Komunalac“, a rukovodilac projekta Milan Jenačković kaže da je na tim poslovima, preko filijale Nacionalne službe za zapošljavanje, angažovan 21 radnik koji će do 10. decembra raditi na čišćenju te dve reke i jezera.

– U koritima Gradašničke reke i Nišave uzvodno od grada vadili smo raznovrstan otpad, nalazili leševe uginulih životinja, nameštaj, belu tehniku, brojne predmete od metala…

Nišava je meštanima pojedinih sela uzvodno od grada postala prava mini-deponija i smetlište za odlaganje smeća – rekao je Jenačković. – Sve što je u protekla dva meseca prikupljeno od otpada kamionima smo vozili na deponiju, stalno apelujući na građane da se vodi računa o životnoj sredini i da ne stvaraju divlje deponije gde stignu – rekao je on.

Sekretar Udruženja „Pastrmka“ Marjan Ćirić kaže da i pored akcije ima mnogo problema sa meštanima pojedinih sela na obalama Nišave.

– Dešava se da očistimo jednu od deponija, a da se odmah na isto mesto i sa mostova u pojedinim selima baca smeće u reku, i to gotovo u isto vreme dok su radnici na terenu – rekao je Ćirić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari