Ovih dana iz štampe, u godini kada obeležava 40 godina postojanja, izašao je novi dvobroj Pirotskog zbornika, čiji je izdavačNarodna biblioteka u Pirotu. Autor uvodnog teksta je dr Dragoslav Vojčićkoji piše o četrdesetogodišnjem postojanju godišnjaka, Pirotu i Piroćancima.


Najnoviji dvobroj Pirotskog zbornika, sudeći po prvim reagovanjima, biće zanimljiv i širem krugu čitalaca. Na 450 strana objavljeni su radovi pedesetak autora. U oblasti istorije rad pod nazivom Muslimanska zadužbina u Pirotu od 14. do 16. veka objavljuje Tatjana Katić, a dr Borisava Lilićpodseća na 130. godišnjicu oslobođenja Pirota od Turaka. Iz etnologije Borisav Nikolić piše rad Selska muka i rabota, geologije i geografije grupa autora ima rad Reljef Vlaške planine, folklora dr Ivko Jovanović, urednik Zbornika, piše o usmenom pripovedanju u pirotskom kraju, a tu je i scenario Đorđa Đurđevića Dome le domće, nigde mi te nema.

Posebno su zanimljive stranice u kojima se daje topografija Pirota sa preciznim opisivanjem geografskih pojmova. Doktor socioloških i geografskih nauka Jovan Ćirićsvojim prilogom na četrdesetak stranica krenuo je prema enciklopediji Pirota. Treba istaći i esej Dragoljuba Jovanovića, najznamenitijeg Piroćanca, političara i naučnika Lepota i umetnost. Akademik Petar Vlahovićpiše o studiji Tomislava G. Panajotovića Piroćanci, a Snežana Golubovićsadržajno analizira slikarstvo Ljubodraga Jankovića Jaleta, slikara koji je ponikao u Pirotu. Najnoviji Zbornik je obogaćen sa desetak Jankovićevih reprodukcija.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari