Prvostepenom odlukom Opštinskog odbora Demokratske stranke u Pirotu iz stranke su isključeni odbornici u SO Pirot Jelena Nešić, Milica Golubović, Velimir Drobnjak i Vesna Đorđević zbog kršenja stranačke discipline, saznaje Danas. U Odboru DS-a u Pirotu, međutim, niko nije želeo to da komentariše, a konačnu odluku o njihovom statusu donosi Statutarna komisija.

U roku od sedam dana prvostepena odluka Opštinskog odbora će biti upućena Statutarnoj komisiji, a isključeni imaju pravo žalbe na ovu odluku. Za poslednjih šest meseci ovo je drugo isključenje iz redova DS-a u Pirotu.

Kako smo nezvanično saznali, Jeleni Nešić i Milici Golubović su u februaru, kada je OO DS doneo odluku da izađe iz lokalne vlasti, aktivirane blanko ostavke. Velimir Drobnjak je najpre podneo ostavku, pa je potom povukao i posle odluke Ustavnog suda da su odbornici vlasnici mandata, ostao odbornik. Vesni Đorđević je na poslednjoj sednici SO Pirot na predlog Opštinske izborne komisije verifikovan mandat, ali se s tim ne slaže OO DS. Četvoro odbornika, navodno, žele da zadrže mandate mimo volje stranke, te su zato isključeni.

Troje od četvoro isključenih odbornika ne žele posebno da komentarišu odluku i ističu da poštuju Statut i partijsku disciplinu. Milica Golubović kaže da nikada nije prekršila Statut DS-a pa neće to ni sada.

– Zato se uzdržavam od bilo kakvih komentara. Konačnu odluku o našem statusu donosi Statutarna komisija – kaže Golubovićeva. Vesna Đorđević i Velimir Drobnjak takođe ističu da nikad nisu kršili Statut DS.

Podsećamo da je Opštinski odbor DS u Pirotu 15. februara doneo odluku o izlasku iz lokalne vlasti vlasti, a početkom marta i odluku da iz stranke isključi zamenika predsednika Skupštine opštine Sretena Savova i člana Opštinskog veća Bobana Nikolića koji su se oglušili o odluku Odbora da posle izlaska stranke iz vlasti podnesu ostavke na ove funkcije.

Odlukom Statutarne komisije DS-a od 29. marta, Sreten Savov i Boban Nikolić nisu više članovi DS-a, a njihova žalba o isključenju je odbijena.

Sreten Savov je i dalje zamenik predsednika SO, a Boban Nikolić član Opštinskog veća zadužen za oblast vanprivrede. DS ponavlja da je u lokalnom parlamentu opozicija i da ima devet odbornika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari