Bivši filipinski predsednik Džozef Estrada (70) osuđen je juče u Manili na doživotni zatvor zbog korupcije. Estradin advokat, međutim, najavljuje žalbu. „On će se boriti. Vrhovni sud će ga osloboditi“, izjavio je advokat novinarima. Sud je, osim doživotnog zatvora, naložio Estradi da sa zamrznutih računa u bankama državi vrati 87 miliona dolara.

Bivši filipinski predsednik Džozef Estrada (70) osuđen je juče u Manili na doživotni zatvor zbog korupcije. Estradin advokat, međutim, najavljuje žalbu. „On će se boriti. Vrhovni sud će ga osloboditi“, izjavio je advokat novinarima. Sud je, osim doživotnog zatvora, naložio Estradi da sa zamrznutih računa u bankama državi vrati 87 miliona dolara. Estrada nije odmah odveden u zatvor već mu je određen kućni pritvor dok sud ne odluči drugačije. Kada je čuo presudu Estrada se sručio na stolicu. „Ovaj specijalni sud ustanovljen je da bi mene osudio. Kao što smo i očekivali, to je i učinio“, rekao je Estrada. Stotine pristalica bivšeg predsednika, inače bivše filmske zvezde, okupilo se ispred suda. Na ulicama Manile od juče se nalazi oko 6.000 policajaca zbog mogućih nemira. Estrada koji je na vlasti proveo 30 meseci svrgnut je 2001. uz pomoć vojske posle neuspešnog pokušaja smenjivanja zbog korupcije.
Islamabad – Najmanje 40 pobunjenika poginulo je juče u severnom Vaziristanu, području Pakistana uz granicu sa Avganistanom, u sukobu sa pakistanskim trupama, rekao je portparol vojske. „Oni su držali položaje u planinama odakle su napadali vojne konvoje“, rekao je portparol vojske Vahid Aršad. Aršad je rekao da su u jučerašnjoj operaciji pakistanske vojske učestvovale artiljeriske jedinice i helikopteri. U Severnom Vaziristanu, oblasti uz granicu s Avganistanom, već nekoliko meseci traju borbe između pakistanskih snaga bezbednosti i protalibanskih pobunjenika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari