Ruska raketa bez posade Proton-M, koja je nosila japanski komunikacioni satelit, pretrpela je havariju prilikom jučerašnjeg poletanja i pala na nenaseljenu teritoriju Kazahstana, javili su zvaničnici. Tom prilikom niko nije povređen, ali je incident izazvao zabrinutost u Kazahstanu da bi toksično raketno gorivo moglo izazvati zagađenje okoline.

Ruska raketa bez posade Proton-M, koja je nosila japanski komunikacioni satelit, pretrpela je havariju prilikom jučerašnjeg poletanja i pala na nenaseljenu teritoriju Kazahstana, javili su zvaničnici. Tom prilikom niko nije povređen, ali je incident izazvao zabrinutost u Kazahstanu da bi toksično raketno gorivo moglo izazvati zagađenje okoline. Raketa Proton-M nije uspela da izbaci satelit JCSAT-11 u orbitu zbog problema koji su se pojavili tokom operacije u drugoj fazi, saopštili su zvaničnici američko-ruske Međunarodne službe za lansiranje. Raketa je pala 139 sekundi posle lansiranja iz kazahstanskog Bajkonur postrojenja koje je u ruskom zakupu. Drugi i treći stepen rakete skrenuo je s planirane putanje na visini od 74 kilometara, objasnio je Aleksandar Vorobjov, portparol ruske svemirske agencije Roskosmos. Raketa je nosila više od 200 metričkih tona goriva, uključujući veoma toksičnu supstancu heptil, objasnio je šef kazahstanske svemirske agencije Talgat Musabajev.
Damask – Sirija je saopštila da su njeni avioni otvorili vatru na izraelske ratne avione koji su ušli u sirijski vazdušni prostor. Izraelski avioni su „bacili municiju“ nad pustinjskim oblastima Sirije pre nego što su se silom povukli, prenela je zvanična sirijska novinska agencija SANA. U akciji nije bilo ljudskih žrtava, niti materijalne štete. Sirija i Izrael tehnički su u ratu od kada je Izrael opkolio Golansku visoravan 1967.
Oslo – Ruski bombarderi juče su ponovo ušli u prostor severnog Atlantika, pa su Norveška i Velika Britanija poslale svoje lovce da označe teritoriju, saznaje se od izvora u norveškoj vojsci. Osam strateških bombardera tipa TU95 viđeno je u međunarodnim vodama Barencovog mora, rekao je agenciji Frans pres portparol Generalštaba norveške vojske Džon Inge Egland. „Prema ustaljenoj ruti, mi smo poslali dva F-16 da označe norveški vazdušni prostor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari