Velika avio-parada u postsovjetskoj istoriji Rusije počela je juče i ima za cilj da predstavi rastuću vojnu moć zemlje i pokušaj da se ostvari napredak u civilnom sektoru proizvodnje aviona. „Zadatak koji je pred nama jeste da podržimo proizvodnju tehnologije za vojnu avijaciju“, izjavio je predsednik Vladimir Putin na otvaranju međunarodne avio i svemirske parade u nekada tajnom vojnom mestu Zukovski na periferiji Moskve.

Velika avio-parada u postsovjetskoj istoriji Rusije počela je juče i ima za cilj da predstavi rastuću vojnu moć zemlje i pokušaj da se ostvari napredak u civilnom sektoru proizvodnje aviona. „Zadatak koji je pred nama jeste da podržimo proizvodnju tehnologije za vojnu avijaciju“, izjavio je predsednik Vladimir Putin na otvaranju međunarodne avio i svemirske parade u nekada tajnom vojnom mestu Zukovski na periferiji Moskve. On je dodao da ruska proizvodnja u oblasti putničkih i transportnih aviona „mora mnogo aktivnije i konkurentnije ući na svetsko tržište“. Ruski putnički avioni su uglavnom proizvedeni po danas zastarelim projektima, tako da se za letove ka evropskim i američkim destinacijama moraju koristiti avioni proizvedeni po zapadnim modelima. Tokom šestodnevne parade biće prikazani poboljšani avioni tipa MIG i mlaznjaci „suhoi“, kao i nove rakete tipa S-400, čiju su proizvodnju delom potpomogli prihodi od ruske nafte i gasa. Gotovo 800 kompanija iz više od 100 zemalja učestvuje na izložbi. Prisutne su brojne strane delegacije iz Kine, Latinske Amerike i arapskih zemalja.
Karakas – Porodice talaca, koje kolumbijski pobunjenici godinama drže u zarobljeništvu,sastale su se sa predsednikom Venecuele Ugom Čavesom, u nadi da bi se on mogao založiti za njihovo oslobađanje. Među taocima je i bivši predsednički kandidat Ingrid Betankort, koja se u zarobljeništvu nalazi od 2002. Čaves je obećao da će biti posrednik u pregovorima između kolumbijske vlade i levičarske organizacije Revolucionarne naoružane snage Kolumbije (FARS). Predsednik Venecuele tom prilikom istakao je spremnost da razgovara sa vođom FARS Manuelom Marulanom, ili bilo kojim predstavnikom tog pokreta. Čaves je ponudio da se pregovori o oslobađanju talaca održe u Venecueli i istakao spremnost da pomiluje većinu od 27 Kolumbijaca optuženih za učešće u zaveri s ciljem da se izvrši atentat na njega, a koji zatvorsku kaznu služe u zatvorima u Venecueli. „Nadam se da će to biti podstrek da se započne proces oslobađanja,“ ocenio je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari