Teroristi iz levičarske organizacije Frakcije Crvenih brigada planirali su sedamdesetih godina otmicu tadašnjeg predsednika Socijaldemokratske stranke Nemačke Vilija Branta, piše juće nemački Bild. Presuda vrhovnog suda u Štutgartu iz aprila 1985, koja je dosad držana u tajnosti, otkriva zaveru levičarskih terorista čiji je cilj bila otmica bivšeg nemačkog saveznog kancelara Branta, navodi list.

Teroristi iz levičarske organizacije Frakcije Crvenih brigada planirali su sedamdesetih godina otmicu tadašnjeg predsednika Socijaldemokratske stranke Nemačke Vilija Branta, piše juće nemački Bild. Presuda vrhovnog suda u Štutgartu iz aprila 1985, koja je dosad držana u tajnosti, otkriva zaveru levičarskih terorista čiji je cilj bila otmica bivšeg nemačkog saveznog kancelara Branta, navodi list. Presuda je donesena protiv bivših pripadnika Crvenih brigada Kristijana Klara i Brigite Monhaupt. Monahaupt i još četvoro terorista iz Crvenih brigada u aprilu 1977. u holandskom Utrehtu planirali su „akciju protiv Vilija Branta“, navodi Bild tekst presude. U presudi se navodi i priznanje terorista da je otmica Branta imala za cilj oslobađanje zatvorenih pripadnika Crvenih brigada koji su se tada nalazili u strogo čuvanom zatvoru Štamhajm, nedaleko do Štutgarta.
Bagdad – Najmanje dva američka vojnika poginula su u poslednjim sukobima u Bagdadu, saopštila je juče komanda američke vojske u Iraku. Kako se navodi, u sukobima na severu iračkog glavnog grada ranjeno je šest pripadnika američke vojske. Prema podacima Pentagona, u Iraku je poginulo 3.696 američkih vojnika od pokretanja vojne akcije protiv te zemlje u martu 2003. godine. Samo ovog meseca u Iraku je poginulo 46 američkih vojnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari