Filipinska vojska saopštila je da je u sukobu državnih trupa i pobunjenika koji su se desili u četvrtak na ostrvu Jolo nastradalo 57 ljudi, uključujući 26 vojnika, a 42 je ranjeno. Te borbe najžešći su sukobi na jugu Filipina u protekle tri godine. Sukob je otpočeo u ranim jutarnjim časovima kada su ekstremisti iz zasede napali kamion koji je prevozio vojnike.

Filipinska vojska saopštila je da je u sukobu državnih trupa i pobunjenika koji su se desili u četvrtak na ostrvu Jolo nastradalo 57 ljudi, uključujući 26 vojnika, a 42 je ranjeno. Te borbe najžešći su sukobi na jugu Filipina u protekle tri godine. Sukob je otpočeo u ranim jutarnjim časovima kada su ekstremisti iz zasede napali kamion koji je prevozio vojnike. Zapovednik filipinske vojske Ermondžinis Esperon izjavio je da će borba s pobunjenicima biti nastavljena. „Nećemo se predati zbog toga što smo pretrpeli gubitke,“ izjavio je on. Isti izvor navodi da je predsednica države Glorija Makapagol Arojo „krajnje zabrinuta“ zbog nedavnih događaja i da je izdala naređenje vojsci da promeni taktiku kako bi se izbegla stradanja. Filipinske vlasti za napad optužuju organizaciju Abu Sajaf koja je povezana s Al Kaidom, dok Moro, nacionalni oslobodilački pokret, tvrdi da su napad izveli pripadnici te organizacije.
Kabul – Talibani su juče saopštili da neće ubiti preostalog 21 južnokorejskog taoca pre nego što se sastanu s delegacijom Južne Koreje. Talibani i predstavnici Južne Koreje dogovorili su se o održavanju sastanka, ali ne i o lokaciji koja bi bila bezbedna za obe strane. Predstavnik talibana Kari Jusef Ahmadi izjavio je da će se dogovori o lokaciji nastaviti telefonskim putem. „Dok se ne budemo sastali s Južnokorejcima nećemo ubiti nijednog korejskog taoca“, rekao je Ahmadi. Vlada Južne Koreje je prošlog meseca zabranila svojim državljanima da putuju u Avganistan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari