Nezavisni kandidat za poslanika na opštim izborima koji će se 22. jula održati u Turskoj, Tunkaj Sejranliouglu, ubijen je pri povratku s gostovanja u jednoj televizijskoj stanici, kada je nepoznati napadač pucao na njegov automobil. Sejranliouglu je bio vlasnik građevinske firme i jednih dnevnih novina, a na predstojećim izborima imao je velike šanse da postane predstavnik istanbulskog okruga.

Nezavisni kandidat za poslanika na opštim izborima koji će se 22. jula održati u Turskoj, Tunkaj Sejranliouglu, ubijen je pri povratku s gostovanja u jednoj televizijskoj stanici, kada je nepoznati napadač pucao na njegov automobil. Sejranliouglu je bio vlasnik građevinske firme i jednih dnevnih novina, a na predstojećim izborima imao je velike šanse da postane predstavnik istanbulskog okruga. Istog dana dve turske vojne trupe nastradale se u obračunu s kurdskim ekstremistima. Veruje se da su te vojnike napali pripadnici organizacije pod nazivom kurdska Radnička stranka dok su vršili obilazak jednog siromašnog područja u blizini jugoistočne granice s Irakom i Sirijom. Turske vlasti optužuju kurdske separatiste da organizuju napade na tu državu s teritorije Iraka.
Peking – Visoki zvaničnik Severne Koreje zadužen za nuklearna pitanja Kim Kea Gvan doputovao je u Peking na pregovore u kojima će učestvovati šest država, a čiji je cilj razmatranje daljeg procesa nuklearnog razoružanja. On je izjavio da će na njima biti reči o „obavezama i koracima“ koje treba preduzeti sada kada je Pjongjang zatvorio svoj najveći nuklearni reaktor u Jongbajonu. Taj potez prvi je korak u ispunjenju sporazuma kojim se Severna Koreja obavezala da će prekinuti sa svojim nuklearnim programom u zamenu za pomoć. Drugi korak u ispunjenju obaveza biće zatvaranje svih ostalih nuklearnih postrojenja u toj državi. Na pregovorima koji će otpočeti danas učestvovaće SAD, Rusija, Kina, Japan, kao i Južna i Severna Koreja, a Kim Kea Gvan već se susreo sa svojim američkim kolegom Kristoferom Hilom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari